mert a nők biztos ártatlanok

Az adu ász. A végső érv. Hogy a nőknek is vannak szemét húzásaik, hibáik, tehát a nők elleni erőszak voltaképpen csak visszavágás, megérdemelt revans, vagy olyasmi, ami a satupad szélén lehullik, hát sajnos, van ilyen, vannak erőszakos EMBEREK, hol férfi, hol nő, szépen szimmetrikusan, de ugye, a lényeg, hogy a csapból is a nők elleni erőszak folyik, de be ne dőljünk ám, ők sem szentek!

Szeretném leszögezni, hogy nem azt mondjuk mi itt, hogy a bántalmazottak mind, egytől egyig áldozatkészen takarítanak, lábujjhegyen járnak, aztán, amikor hazaér a bántalmazó, a gőzölgő leves fölött kapnak tizenkét óriási pofont meg négy hasbarúgást, majd beülnek a sarokba és sírnak.

De nem is erről van szó.

Nem az egyéni történetekről van szó, hanem arról a társadalmi mechanizmusról, amely lehetővé teszi, hogy ilyen sok férfi úszhassa meg a családi élet rengeteg feladatának többségét, hibáztathassa mindenért a feleségét, követelhessen szexet, döngethesse a mellét, hogy ő milyen rendes férj, és bántalmazhassa szavakkal, lelkileg vagy fizikailag a partnerét. Erről beszélünk, nem arról, hogy milyenek a férfiak a mi életünkben, vagy milyen az összes férfi. A mechanizmusról beszélünk, az elnyomásról, amelyben az a zseniális, hogy megint a Dézsánál olvasottakra utaljak, hogy nem kell benne tevőlegesen részt vennie a privilegizált csoport tagjának ahhoz, hogy előnyeit mint a csoport tagja élvezhesse. A csoporttagsága elvégzi helyette a piszkos munkát, neki nem kell csúnyán erőszakosnak lennie, neki akkor is magasabb fizetést ígérnek, ha nem ő túrta ki elődjét, a kolléganőt, és amit kap, azt attól veszi el, aki a másik, nem privilegizált csoport tagja.

Hogy az erőszakos férfi teszi, amit tesz, az nem azért van, mert a felesége is ilyen vagy olyan, hanem a társadalmunkban létező, nemek közötti egyensúlytalanság miatt, amely rejtetten meg kevésbé rejtetten,  ezerféleképpen nyilvánul meg.

Ezzel kemény szembenézni, mert mindannyian be vagyunk oltva a felismerés ellen, eredendő gyanútlansággal, a status quo szülötteiként úgy érezzük, hogy nincs itt semmi baj, ez a normális, más a férfi dolga és más a nőé, és reflexszerűen találunk mentségeket, ha a férfi nem annyira van a csúcson abban, ami a dolga. Mindannyian egy kicsit nőellenesek vagyunk. Azt mondogatjuk: nincs itt semmi baj, csak valahogy mégis mindannyian elváltunk: ebből következik, hogy mi szúrtuk el, mi nem voltunk elég áldozatkészek, türelmesek, szeretetteljesek, szépek, háziasak, avagy határozottak, kemények, előrelátóak: mi hagytuk magunkat, megmondta az anyánk is. És ebben van valami, mert változatos okokból valóban nem vagyunk olyanok, mint lehetnénk.

De nem ez az ok, hanem az egyensúlytalanság, a konzervált állapotok, a hatalmi viszonyok, amelyek a férfiaknak kedveznek. Annak meg mindegy, Holle anyó melyik lánya vagyok: szép vagyok-e meg kedves — Demcsák Zsuzsát is bántalmazták –, vagy rusnya és lusta. Teljesen mindegy, mert a bántalmazás nem arra válasz, hogy én milyen vagyok, nem az táplálja, nem attól működik. Akármilyen vagyok, mindig lehet bennem találni kivetnivalót: például azt, hogy sajátos, egyéni a véleményem, másképp látok, szeretnék valamit, önmagam vagyok. Nem véletlen, hogy bántalmazók ezt az integritásnak nevezhető valamit szokták szinte teljesen kiirtani az áldozataikból a bagatellizálással, korlátozással, kigúnyolással és más manőverekkel.

Vannak, hát miért ne lennének a nők és a bántalmazott nők között is olyanok, akik nem kedvesek, kiabálnak, játszmáznak, isznak, nekünk nem tetsző módon viselkednek. De az erőszakot nem lehet kiérdemelni, az erőszak erre nem érvényes válasz. Erőszak nincs, ne legyen. Ez nem úgy megy, hogy amennyiben szép fiatal (vagy épp a szánandóan öreg) és szimpatikus (netán lovagias szempontból megmentendő) az a nő, akkor szörnyülködünk, hogy de durva, hogy a férje veri, a többiek meg: hát tetszett volna igyekezni. Ennél muszáj igényesebbnek és igazságosabbnak lennünk, és felkiáltanunk: NINCS ERŐSZAK, és nem a  mi dolgunk megítélni, hogy “mivel vívta ki maga ellen a sorsot”, hogy megcsalta, meg nem főzött, meg nem is a férfi gyereke a gyerek, meg válni szeretne, mert ezzel a logikával a bántalmazottban mindig találni fogunk valami jó kis okot, ahogy a bántalmazó talál is, és szentül meg van győződve, hogy ő azért üt. Nincs erőszak, és kész.

Hogy mi van az erőszakos nőkkel? Az van, hogy sok a keserű meg a sárkánnyá vált, ebbe belemerevedett nő. Őket is szokták erőszakosnak nevezni. Ezt is a panaszkodó férj mondja meg a maga teljesen eltolódott mércéjével: hogy a nő erőszakos. Könnyen lehet, hogy a jogos kérdés vagy különvélemény is erőszaknak számít, miközben teljesen érthető, nem basáskodó reakció a kialakult helyzetre. Anyám húsz évig harcolt, hogy beépíthesse a tetőteret — erőszakos, hát persze. De akármiért is erőszakos egy nő, ha tényleg az, mögötte nincs ott az érdekekből, viselkedésmintákból és főleg hatalomból szőtt finom biztonsági háló. A nő leeshet, és le is esik: általában sokkal rosszabbul tolerálja a partnere, amit tesz, mint ha férfiként követné el nő ellen, egyszerűen azért, mert a nőnek nem az erőszak van a szerepébe írva, hanem pont annak az elviselése, és többet szörnyülködik a környezet is, egyáltalán nem mentegetik, hogy hát istenem, hirtelen haragú, szeret diktálni.

Úgyhogy nincs duma, nem kell nekünk megmondanunk, ki milyen, az magánügy,és nem kell nekünk aleseteket fabrikálni, hogy ja, hát akkor érthető. Ütni, módszeresen gyötörni, meg ennek kitenni a gyerekeket, nem lehet, és viszlát.

39 thoughts on “mert a nők biztos ártatlanok

  1. ” egyáltalán nem mentegetik, hogy hát istenem, hirtelen haragú, szeret diktálni”
    ez annyira jó, igyekszem gyakorolni a dolgok inverzét elképzelni, és nagyon döbbenetes eredményeket kapok!

    Kedvelés

  2. Igen, és az az érdekes, tudod, hogy ha te itt ezt napestig magyarázod, akkor te is csak egy leszel az erőszakos nők között – de megérteni, amit mondasz, na azt mégsem sikerül szinte egy férfinek sem.
    Holott jól tudja ezt mindegyik, aki véletlenül sem születne nőnek, és nem cserélne helyet velük
    (a zsidó napi férfiima így is kezdődik, hogy a “nem nőnek” születésért ezért hálálkodik az Úrhoz,
    amit bátran demonstrál is azzal, hogy a világörökség részét képező siratófal-felület háromnegyede a férfi rész – lézengenek ott pártízen azért mindig- és egynegyede a női, ahol 3-4 sor szélességben várják a nők a rekkenő hőségben, hogy ők is odajuthassanak a falhoz. És hogy a két rész közötti mobil kerítést sem az egyik, sem a másik oldalról nem képes és hajlandó megmozdítani a világon senki.
    Ha a nők iránti udvariasság kerül szóba, nekem mindig ez a kép ugrik be, meg a kettes személyi szám. meg a pornóklisék.
    Hogy az udvariasság itt csak addig terjed, míg a megadása nem jár nagyobb hátránnyal, mint a meg nem adása. Sem anyagi, sem fizikai, sem lelki hátránnyal, ugye.
    Igen, és látja ezt az a férfi is, aki a fiúgyerekre esküszik, sőt még a második-harmadik gyermeke születésekor is azt mondja, hogy legyen inkább ez is fiú. Mert nekem nem az asszony változatosság iránti igénye számít, hanem a gyerek jövője, és ha lány, na akkor garantáltan ebből se lesz semmi.
    Meg kissé keletebbre, hogy én a szomszéd kertjét nem művelem. És jönnek a szelektív abortuszok.
    Az az érdekes, hogy ez a nem kis különbség az egész világban ordít – és mégis, a haszonélvezői úgy tesznek, mintha nem létezne.
    Mert ők udvariasak és ajtónyitogatók – de csak addig, amíg az ajtó mögött nem pénzt, hatalmat, pozíciót osztanak. Mert ha igen, akkor oda nő be nem mehet, véletlenül se.

    Kedvelés

    • Jó, hogy felhoztad a fiúgyerekes témát, igen. Mikor egyszer azt mondtuk anyósomnak, hogy mi, ha egyszer lesz gyerekünk, talán kislányt szeretnénk, rémülten azt mondta, de hát miért, nem gondoljátok, hogy egy fiúnak könnyebb? Miért akarnál lányt? Majdnem sírtam, hogy én őszerinte már ne is akarjak lányt, már akkor se, amikor még csak elméletben beszélünk a dologról.

      Kedvelés

  3. Nemrég a cég, ahol dolgozom, elküldött egy ún. “asszertív kommunikációs tréningre”. A tréner lelkesen, büszkén mutatott egy “hétköznapi” példát, amelyen keresztül, nagyszerű pedagógia, mi magunk fogunk eljutni a következő slide-on látható következtetésig (más következtetésre nyilván nem is lehetne jutni). A példa az volt, hogy JÓZSI hazajön a kocsmából, és elbődül: hol az ingem, há má megin nem vasaltad ki, bazmeg? (Valahogy így.) És akkor JULI úgy reagál, hogy nem, bazmeg, mer egy részeg állat vagy, tudd meg, azé. Kis képecskékkel illusztrálva, hogy értsük, nő, férfi. Mi itt a hiba, kérdezi ragyogó mosollyal, csillogó kis üvegszemekkel a tréner, hogyan kellett volna viselkedni? Az egyik lány bátortalanul felteszi a kezét, azt mondja, hát, hogy a Józsinak így szépen kellett volna kérni meg minden, meg mondjuk először köszönni, mikor hazaér. Jaj, nem, nem, néz rá elnéző félmosollyal a tréner, hát az ADOTT, hogy a Józsi erőszakos, nem az volt a kérdés, hogy ő hogyan viselkedjen, hanem, hogy a Juli. Na, mondom, helyben vagyunk, most engem itt nem fognak szeretni. Nem is szerettek, és nem is értettek, és el is lettem hallgattatva (utána sajnos végigduzzogtam azt a napot, nem vagyok rá büszke, és hát a Józsi-Juli példa, nagyszerű pedagógia, szisztematikusan végigvonult az egész tréningen, úgyhogy a végére egészen meg voltam vadulva). Egyrészt, mennyire masszívan nőellenes hozzáállás ez már (jaj, de hát ez csak egy példa!! – annál rosszabb). Másrészt, ez megint áldozatképzés, az áldozatokat tanítjuk be, a nő (aki a példában teljes természetességgel van megtéve áldozatnak) legyen asszertív, jaj, csak nehogy erőszakkal reagáljon erőszakra, látjuk itt ezt a kis diagramot, az nem vezet megoldáshoz. És aztán a többiek is, azt mondják nekem, hát sajnos ez van, nekünk kell tudni kezelni az erőszakos embereket, különböző technikák vannak, de hát az, hogy ők erőszakosak, úgy van, azzal nem lehet mit csinálni. Dehogynem, mondom, hát az asszertív tréninget lehetne mondjuk azzal kezdeni, hogy ELEVE NE LEGYÉL ERŐSZAKOS. Meg én mondjuk személy szerint simán rácsapom a telefont az agresszív bunkóra, okoskodjon a tárcsahangnak, konfliktus kezelve. Jaj, ez nem megoldás, mutat rá a tréner, legyünk mi az okosabbak, tűzzünk hajunkba virágot, csókoljuk színessé a világot.

    Ugyanezen a tréningen: szerepjáték, mindenki húz egy szituációt és egy szerepet, agresszív, passzív, asszertív. Én vagyok az ideges szomszéd, halkítsd már le a zenét, mondom a partizó fiataloknak. Instrukció: mindent szabad. Nagyjából a szituáció közepén teli torokból, úgy istenesen leordítottam a partneremet (férfi), mindenkinél hangosabban, persze mindenki odanézett, kuncogtak. Partner (nem ismerem egyébként) laposakat pislogva mormolja, jaj, de ne már, visszafogottabban már, légyszi. Majd, miután vége, azt mondja: hát, basszus, én sajnálom a férjedet, otthon is ezt csinálod? Nem gondolod, hogy ez nem nőies? Egy SZEREPJÁTÉK után, emberek. Hogy én szégyelljem magam, hát hogy lehet így viselkedni. Egy VADIDEGEN oktat ki a helyes viselkedésről, kizárólag arra alapozva, hogy ő férfi, én meg nő. Mindezt szinte közvetlenül azután, hogy megpróbáltam (nyilván sikertelenül) elmagyarázni, hogy miért úgy szar és használhatatlan a Józsi-Juli példa, ahogy van. Nem méltattam szóra sem, addigra már mocskosul be voltam rágva, bár mostanra megbántam, hogy nem vázoltam neki, mennyire érdekel a véleménye.

    Nem együttérzésre vágyom a leírtak kapcsán, csak nagyon élénken felébresztette bennem az írásod ezt a nem oly régi emléket, és azt, hogy a tréning végén arra jutottam, hogy nagyon, nagyon kellene valami, a nőknek is, meg úgy egyáltalán, amitől tényleg leesik az embereknek a tantusz, mert én ehhez kevés vagyok. Kb egy hónapra rá találtam rá a blogodra egyébként. Azóta is nagyon jó, hogy van, sokat segít, érvelésben is. Csak így tovább.

    Kedvelés

    • Rita ezt annyira jó volt olvasni :). tök átérzem a dühödet és irtó szívesen megnéztem volna az emberek arcát amikor ordítasz a szerepjátékban :). legközelebb hasonló helyzetben én is kipróbálom.
      ezen kifeküdtem: “okoskodjon a tárcsahangnak” 😀

      az a régi feminista mondás megvan, hogy “ha nem lettél ideges, ne figyeltél oda”?

      Kedvelés

    • Rita, ez, amit írtál, pengeélesen összefoglal nagyon fontos helyzeteket, tévhiteket, ezt az egész álljunk-hozzá-pozitívan rögeszmét a maga elhallgatásaival, áldozathibáztatásával és -cserbenhagyásával, az, ahogy a tréner biztos lehetett benne, hogy ez működni fog, ezért nem borítja rá senki az asztalt, még te sem; azt, hogy egyedül maradsz egy ilyen helyzetben, és az erőszak nem tolerálása számít erőszaknak — nagyon köszönöm, és élmény volt olvasni.

      Kedvelés

    • en is voltam olyan treningen, ahol nem ertettem egyet a feladat szovegezesevel. en azt a megoldast vaalsztottam hogy megkerdeztem a treninget az ora vegen hogy erdekli-e a velemenyem, adhatok-e visszajelzest, ugy hogy mindenki a teremben ult meg es mindenki figyelt. erdekelte, elmondtam neki, e-mail cimet csereltunk hogy le is irhassam ha valamit hirtelen nem jutott volna eszembe elmondani neki, o meg megfontolta amit mondtam es megigerte hogy a kovetkezo treningbe megprobalja beepiteni amit javasoltam es megkerdezte a tobbiek velemenyet is. ha kiallok ele a trening elejen hogy figyi, ez hulye feladat, en ezt nem csinalom, mert… akkor o ott all megszegyenulve, meg akkor is ha igazam van, reagalni nem tud ra ugy hogy villamgyorsan megvaltoztatja az egeszet, hiszen a napi trening temajat tamadtam meg alapjaiban es az sem biztos hogy erti, megerti amit mondok es meg en is csak orjongeni fogok egesz nap, a tobbiek szemeben meg en leszek a kotozkodo aki akadalyozza a trening menetet es jo hangulatat.

      Kedvelés

      • és milyen érzés volt végig ülni a napot a tréningen? hogy érezted magad ebben a helyzetben?

        Kedvelés

      • jol. elfogadtam hogy a mai nap ez van, neha kozbe szurtam hogy na errol is szeretnek majd beszelgetni a vegen, mert nem ertek egyet es kozben meg probaltam arra figyelni hogy mit tanulhatnek a treningen, illetve amikor ugy gondoltam hogy semmit, akkor figyeltem a tobbieket es fogalmaztam a velemenyemet magamban, amit a nap vegen elmondtam.

        Kedvelés

      • Értelek, és okos, higgadt megközelítést javasolsz, megfontolandó. Én azonban tanár vagyok (angol és magyar), méghozzá az a fajta, aki nemhogy óravázlatot nem szeret írni, de fejben felkészülni is inkább A-B-C verziókkal, mert részemről a tanítás nem merülhet ki abban, hogy az álláspontomat megpróbálom rájuk erőltetni. És igen, tanárt tanítani nagyon nehéz. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kötözködős tanuló (ha sokszor nagyon idegesítő tud is lenni) többször használ az órának, mint nem, és új szempontokat, új problémákat vet fel, hogy néha végül egy D verziót követve jussunk el a végkövetkeztetésig. (Van a rosszindulatú kötözködős is, azt máshogyan kell kezelni, nem belemenni a játékába, én viszont nem ez a fajta szerettem volna lenni, mégis lesajnáló fejcsóválás volt az eredmény.) Hát persze, hogy ez a nehezebb út, de részemről megéri, csak ez éri meg. Sajnos nem tudok mit kezdeni az előre gyártott, mirelit tananyaggal, amelyet a tréner igazából nem is biztos, hogy a magáénak érez, de ezt adták, hát jó, legyen.

        Kedvelés

    • Jaaaajjjj de durva ez! És milyen iszonyatos méreteket tud ölteni ez a “mi tudjuk és megmondjuk neked a tutit, meg megtanítunk mindenre” hozzáállás egyes cégeknél és iparágakban! Olyan területen is dolgoztam korábban, ahol olyan irányú végzettsége, amilyen nekem van, kb senkinek sem volt, ehhez képest az én területemmel rokon témákból (mint a fenti) rendszeresen akartak ők képezni, aztán pislogtak bambán, mikor hasonlóképpen reagáltam, mint te.Egyszerűen agymosásnak hívtam, szomorú, mennyi aggyal képesek megtenni. Én már nem vagyok ott, a port meg azóta is hintik. Nem mintha jelentene bármit is, hogy ott vagyok-e, én voltam az ufó, pár embert leszámítva nem értették meg, mit beszélek, mi bajom.

      Kedvelés

    • Ez valami vérlázító! Komolyan azt tanítják kommunikációs tréningen, hogy viselkedjen az áldozat még alázatosabban, hogy ne váltsa ki a dühöt és a verést?

      Kedvelés

    • Off: először azt olvastam, hogy “addigra már mocskosul be voltam rúgva”. Az sem illett volna ugye a nőről alkotott elképzelésekbe.
      Egyébként az a szép ezekben a csoportdinamikai dolgokban, hogy a szakértőnek hatalma van, és a többiek birkamód bólogatnak, hogy úgy van, véletlenül sem gondolkodnak el a felvetett új nézőponton. A többi részéhez hozzá sem szólok, valóban felháborítónak tartom a “csak példa”, “csak vicc” magyarázatokat, meg hogy nők is részt vesznek a rendszer megerősítésében, fenntartásában. Bár most így visszaolvasva nem tudom, milyen nemű volt a tréner.

      Kedvelés

      • Igen, ezt is nagyon szeretem, “egy nő ne legyen részeg”, “nagyon rosszul áll egy nőnek, ha cigizik”, és társai.
        A tréner nő volt. Kicsit volt csak zavarban, de csak azért, mert tényleg nem értette, mi a bajom. A példát kritizálni, ez egyszerűen nem releváns. Most a Juli viselkedését kell megbeszélni, és kész, mi van ezen vitatkozni való. Nem látta be, hogy ez a kulcskérdés, ezen áll vagy bukik a tanfolyam hasznossága a számomra (és szerintem mindenki más számára is).

        Kedvelés

  4. Volt nekem egy anyósom. Ugyanúgy viselt terheket a családban, mint azután én. Születtettek vele egy rakás gyereket megakadályozva a szabályozást, majd az abortuszt, azután bezárva élt egy házban- kertben. Később már kiszolgáltatta magát, nem járt a boltba- apósom járt el, anyósom csak a házban- ház körül motoszkált.
    Köztudottan házsártos, “gonosz” nő volt. Mindenki így mondta. Míg apósom bűbáj volt minden menyével, addig a mama… hát bizony keményen kikezdte őket. No, nem szemtől szemben, amúgy sumákba, aztán ha valaki felemelte a szavát, akkor hangosan is. Apósom meg mindig a menyecske mellé állt, és durván lenyomta a mamát.
    A családi emléktárban volt azért sok történet a szétvert konyháról, vagy az árokszélen alvásról, de a gyerekek agyában csak halványan. reggelente ugyanis, ha megkérdezték, miért volt ilyen brutális a papa, akkor a két felnőtt csak nézett: nem történt itt semmi, felejtsd el.
    Szóval ahogy a mama öregedett, egyre többször sajnálkozott a gonosz öregen, miközben minden létező helyen sajnálkoztak apósomon, hogy mennyire tönkretette őt a gonosz neje.
    Aztán mikor haldokoltak, én ápoltam őket. Anyósom minden napon sírt nekem (csak halkan, hogy más ne hallja), hogy milyen rémes, boldogtalan élete volt. Elvette tőle “ez a vén mocsok”. A szívem megszakadt érte.
    Két éve volt ez, és néhány hete egy idegen jött hozzánk. Kereste a férjem, aztán szóba hozta anyósoméket, meg a halálukat. És elkezdte ezt a mantrát a gonosz öregasszonyról, aki szegény férjét- családját mérgezte. És amúgy igen. Engem mérgezett éveken át, ez igaz. Csakhogy én már tudom, hogy miért.
    Én meg kinyitottam a számat. Mondtam, felejtse el ezt a marhaságot. Nagyon nehéz úgy jónak lenni, ha egy gonosz, agresszív bunkó szívja az ember életét el.
    – Igen? Mert a papa úgy?
    Hát úgy. És tudtátok mind. Tudta mindenki, mekkora zsarnok. Arról miért nem beszél senki8? Miért ezt a szerencsétlen nőt alázzátok még halálában is?
    Férfi volt, naná. De a legjobb, hogy ebben a családban még a nők is anyósomat könyvelték el eredendően gonosznak, kötekedőnek. “Nem is csoda, ha kapott!”- jellemző, ugye? Még az utolsó könnyeit is rejtve, titokban sírta el.

    Kedvelés

      • Engem az rendített meg, hogy eszembe jutott, hányan lehetnek ilyenek. Elvész az élet. Néha azon töprengek, mitől vagyok ilyen elképesztően dühös. A vége az: A hiábavaló évekért. Nem lehet valódi vigasz, hogy nem baj, mert itt vannak a gyerekek. Ez önámítás. A szánkat pedig ezzel tömik be. Oda az álmaid, az érzéseid, az önbecsülésed, a hited, a fiatalságod, a reményeid, de ne szomorkodj (lágy simi a buksira) hiszen itt vannak a gyerekeid.
        Tényleg ilyen egyszerű e mérleg? Anyósomnak volt hat. Ők jelképezték a bilincseket a bokáján, és a halálba mégis én segítettem át. Most akkor mi van?
        És még egy piciség. Nekem volt egy kiugrási kísérletem már. El akartam menni, és mikor anyósom megtudta, egyszer, mikor kettesben voltunk, odasúgta: tényleg elmész? Én meg dacosan odavágta: el. Erre ő: Jól van. Menj is el. Bár elmentem volna én is.
        Hát nem mentem el akkor, mert betörtek- betört a helyzet, ám a szövetségünk akkor megkötődött. Olyan volt az, mint mikor egy értetlen, sötét éjszakába villám hasít, és hirtelen meglátsz dolgokat.
        Nagy harag van bennem. Senkinek nem lehetne így meghalni csupán azért, mert a szokásrend fölé helyez valakit, aki alantasságában így elveszi az életét.

        Kedvelés

      • Az én nagymamám ehhez hasonlóan egy gonosznak látott anyós volt, főleg anyám szemében, a nagynénémmel (másik menye) érdekes módon mindig kedves volt. Viszont ő más utat választott. Mindig tökéletes volt, mindent elvégzett, nem mutatta ki az érzéseit, szigorú volt, és ezt várta el másoktól is. A papa meg mindig kedves volt, ráért foglalkozni velünk stb.
        Az utolsó években egy-egy elejtett szóból derült ki, hogy a mama mennyire magányos volt, meg hogy például ő szeretett volna még egy gyereket, de a papa nem engedte meg neki. Nem emlékszem, hogy előzetesen vetették el az ötletet, vagy terhes is volt. Mindenesetre így két fia lett. És fel is vetette anyámnak, hogy adja neki az egyik lányát, hogy ő nevelje.
        Néha nosztalgiával gondolok rá, hogy ő mindig tudta, mit kell tenni, hogyan kell tésztát gyúrni, mindig rendben tartotta a házat, pontban délben tálalt stb. Ugyanakkor nem akarok olyan lenni, mint ő, mert belül nem lehetett az olyan jó.

        Kedvelés

    • Nem hibáztatásként mondom, de rendszerszintű jelenség, hogy az anyós ugyanazt csinálja végig a menyével, amitől ő maga szenvedett. Vagy ehhez hasonló, amikor a bántalmazott gyerekből bántalmazó felnőtt lesz.

      Kedvelés

  5. “nem kell benne tevőlegesen részt vennie a privilegizált csoport tagjának ahhoz, hogy előnyeit mint a csoport tagja élvezhesse”

    Amit nem ért meg sok férfi, szerintem, a másik megközelítés: mint a csoport tagja, a hátrányokat is elszenvedi.

    Rengeteg férfi van, aki amúgy, szándékaiban mindenképpen normális. Aztán mégis kisiklanak a dolgok… Egyáltalán nem akarom az egyéni felelősségét elvitatni, de nem mindenkinek jut ébresztő, és van, hogy úgy tűnik, felülírhatatlanul erős a bevésett program még az ébresztő pofonok ellenére is. Egy ilyen férfivel, aki jó szándékkal indult, és út közben csúnyán pórul járt – úgy vélem nem kevesen vannak – hogyan lehetne megértetni, hogy ő maga is a rendszer áldozata, pontosan ennek a rendszernek, amiről itt beszélünk, és egyáltalán nem arról van szó, hogy szimmetrikusan nő és férfi is bántalmazó. Hogy ezt a rendszert igenis meg kell változtatni, és az a saját fejünkben kezdődik.

    Vegyünk például egy férfit, akit a felesége úgy helyben hagyott egyszer, hogy nemcsak tárgyak körülötte, de csont is törött. És az az ő végső és innentől alapélménye, amikor erről a témáról hall. Ezért nem igaz szinte semmi, amit mondok neki, ezért mindenre a válasz, hogy de nézzem a másik oldalt is. Nézem, és nekem a szívem szakad meg, mert közöm van hozzá. Iszonyú lehet így élni, ezzel az emlékkel, látom, feldolgozatlan még mindig. Kérdezem, hogy mi volt ez előtt a verés előtt? Hát egy pofon volt, amit ő adott. – Hát csodálkozol, hogy így megvert? – Csodálkozik, mert ez aránytalan, ő csak egy pofont adott, az elsőt, azelőtt soha, de ezt már végső elkeseredésében, mert nem bírta tovább a nő sárkánykodását. Miféle sárkánykodás volt az, kérdezem. Elmeséli, és azt kell hogy mondjam, ez beleillik a verbális bántalmazás fogalomkörébe. De már csak a végstádium, a válás előtti mérgezett légkör, előtte csak női házsártosság van, ami azt szeretné elérni, hogy végre a másik is mozduljon meg és csináljon otthon valamit, hogy ne kelljen örökké kérni. De miért jutott ide a feleséged? Hogyan gyűlhetett fel benne ennyi, de ennyi feszültség? És sajnálom a nőt is, mindkettőt, mit élhettek meg ezek egymás mellett? Kirajzolódik egy kép egy fiatal párról, ahol a lány korán teherbe esett, nem akar újabb (!) abortuszt, nincs mit tenni, el kell venni. Nem volt lehetőség mérlegelni, hogy akarok-e vele élni, akarok-e ilyen korán elköteleződni – jön a gyerek, házasság. Az időben visszább nem megyek, így is félek, hogy sokat mesélek, de olyan fontosnak tartom ezt, hogy lássuk, hogyan lesz a férfi a nővel együtt a saját rendszerének az áldozata.

    Szóval rögtön itt az első problémakör, amit a blog gyakran feszeget: hogyan kerülhet egy fiatal lány ilyen helyzetbe? Hol a védekezés? Kinek lett volna a felelőssége? Én váltig állítom, hogy ha egy férfi nem akar gyereket – és egy fiatal fiú miért akarna – akkor neki kell csak igazán észnél lenni a megfelelő pillanatban az óvszerrel. Hogy nevelték ezeket a fiúkat? Egyébként mindkettőnek észnél kell lenni, igen. És ott a jelző, hogy a környék kurvája – azért, mert egymás után több partnere volt? És már más fiú sem vigyázott, ezért korábban is teherbe esett? És milyen önképe lehet egy ilyen fiatal lánynak, milyen szexuális nevelést kapott? – Rendszerhiba, valószínűleg semmilyet, vagy hamisat.
    Ezek után egy ilyen lányt bedobunk a feleség- és anyaszerepbe, és elvárjuk, hogy jól funkcionáljon. Hogy bírja, tapasztalatlanul, éretlenül, még nővé sem válva a hamarosan többmintkettő gyereket. Egyedül! Miért egyedül? Mert a fiú, aki elvette, mert rendes volt, ezt az értékrendet tanulta, magára hagyni nem akarta, szóval a felelősségvállalás szándékával elvette, most meg kell hogy feleljen ennek az apa/férj/férfi szerepnek már ennyi idősen, a belé oltott programnak: a férfinak az a dolga, hogy védelmezzen, megteremtse a biztonságot (jelen esetben anyagit), úgyhogy ő tanulás mellett dolgozik, és munka mellett tanul tovább, az évek múltán végül is diplomahalmozó. Nincs otthon, alig van otthon, és persze nem mosogat. Talán fogalma sincs a házimunkákról, talán fogalma sincs a nehézségekről, amit a nő él át, nincs rálátása. Nem segít, vagy jelképesen, és abban a biztos tudatban nyugszik, hogy az ő dolga a munka a végtelenségig, mert így is kevés a pénz, a nő dolga pedig az otthoni háttér megteremtése. Így tanulta, iszonyú erősen beleprogramozták, úgy tűnik, képtelen ezen túllátni. Van még a fejében egy csomó sztereotípia arról, hogy milyen egy igazi Férfi, és szenved tőle, hogy ő nem olyan. Néhol megvetéssel sújtja akik olyanok, néhol törekszik megfelelni, de mindenképpen frusztrált. Arculcsapás, hogy a lány, akit elvett, végül is felfedezi magában hogy nő, és szeretne nőnek látszani, annak érezni magát, gondolom otthon nem kapja meg ezt az élményt, vagy kevés (amit nem lehet csodálni, ha valakit ilyen fiatalon lekötnek), úgyhogy kerül harmadik. Valahogy nem tudom bűnösnek látni a hűtlenségéért. A férfi megint úgy érzi hogy nem jó, nem elég jó, nem felel meg, és még mindig fogalma sincs, hogy mi a probléma, hiszen ő minden erejével igyekszik véghezvinni a programot, amit beleneveltek, nem is hűtlen.

    Nem tudom igazán hibáztatni, csak sajnálni. Mindkettőt. Nem tudom, fel lehet-e nyitni a szemét. A szülői program, meg amit az egész világ rátett, őrült erősnek tűnik. Mindenesetre eddig meghallgatott, egész nyitottan.

    Kedvelés

    • “a szülői program, meg amit az egész világ rátett, őrült erősnek tűnik”: anyám végigszenvedte velem a házasságom sötét időszakait és sírt, hogy miért ismétlem az Ő sorsát. Mikor hivatalosan is kimondták a válást, megsiratta a házasságomat (pedig, hogy szerettem volna, ha átérzi a boldogságomat!). Az ezt követő időkben megkértem, hogy vigyázzon a gyerekekre, ki akarok mozdulni otthonról, elmennék az “éjszakába szórakozni”. Bekapcsolt a következő program: rendes anya nem megy el csak a k.rva. Neked már csak (?) a gyerekeid vannak, kimondatlanul: áldozd fel magad a gyerekeidért! Nem hagytam, hogy átvegye (vagy vissza?) az ex szerepét, vérig is sértődött és mai napig érzek benne valami irigység félét, hogy nem az ő mintáját követem.

      Kedvelés

      • Van még “pár” ehhez hasonló, csak nehezen jön elő. A legjobb az egészben, hogy ma már jókat tudok derülni rajta ha megvan a megfelelő közeg hozzá. 🙂 Itt ez az.
        Már nem haragszom anyámra (ez lenne a megbocsátás?), de nem erőltetem vele a kapcsolattartást. Egész egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni. Amikor mégis erőt veszek magamon iszonyúan sok energiámba kerül, hogy hozzám hasonló tudatállapotba hozzam (húú miket írok!), és van amikor sikerül, de nem mindig van hozzá: kedvem?
        Bocs, ha kicsit képzavaros lett. 🙂

        Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .