egyre hangosabban

A csütörtök esti, jelszó miatti őrült kattintgatás után nekem összesűrűsödött az élet, és egész nap nem tettem fel bejegyzést szombaton. De nyugodt lélekkel intéztem egyéb dolgaimat, és közben új témákon, szófordulatokon járt az agyam. Lehet, hogy jobb ez így, és lehetne ebből hagyományt csinálni: szombat a kommentelőnap? Annyira beindult itt néhány hete a valóban érdekes beszélgetés.

Na, esti bejegyzésünk témája, de már baromi régen írom, csak mindig becsönget/bekakil/éhes/csörög: egyre hangosabban,

avagy: miért hisztisek, veszekedősek, miért nem kedvesebbek a nők.

Az a helyzet, sokan átéltük, és most nem fogom az új olvasók kedvéért további tagmondatokban árnyalni, hogy de biztos nem minden férfi ilyen…, az a helyzet, nem általános, de tipikus helyzet, hogy először, fiatalon, tele a hiedelmekkel, átitatva a társadalmunk párkapcsolatról szóló narratívájával, szerepfelfogásával, női meg feleségidentitásával a kapcsolat elején magunk is aláírjuk a túl sok apró betűt tartalmazó szerződést, és csináljuk szépen, erős lélekkel, akkor is, néha kicsiny rossz érzéssel, de eltökélten, a szerződés egészét meg nem kérdőjelezve. Önmagunkat már ekkor is egy kissé, és egyre inkább hibásnak érezzük. Gyakran, kudarcos kapcsolatok után egyenesen meg vagyunk tisztelve, hogy a másik minket választott, feleségül vett.

És aztán jön egy krízis: néhány év, egyre jobban kopó alkatrészek, nehezebb munka, a leggyakrabban gyerekszülés, amikor a hiedelmekbe beleszólnak az energetikai viszonyok kérlelhetetlen tényei: a nő kimerült, túl van terhelve, nem boldog. Olyankor lassan ébredezik a gyanú, hogy szeretni valakit tán nem azt jelenti, hogy abban támogatjuk, hogy nyugodt lélekkel, bűntudat nélkül egyre kevésbé legyen jelen a kapcsolatban, hogy egyre számonkérőbb és ridegebb megjegyzéseket tegyen, és kényelmesen ne kelljen felelősséget vállalnia, és megléphessen problémák elől, családi ebédekről, ovis farsangról, beszélgetésekből. Meg hogy az anyósnak mindig igaza lehessen a feleség rovására. Drága barátnőm mondatát sosem felejtem el: lassan értettem meg, hogy neki több szabadságra van szüksége, és időbe telt, amíg ezt képes voltam neki adni.

De az is lehet, hogy nagyon is jelen lévő férj van a történetben, aki siet haza a munkából, focizik a gyerekekkel, és vinné az asszonyát mindenhová, még kivételes anyósa is lehet, és anyagi gondok sem biztos, hogy nyomasztják, és mégis, valami, amit az ember el sem hisz, nem is ért, akkor is piszkálja, csendben, de kitartóan: valami nem jó. De hát mi bajom van nekem? És visszaemlékszik a korábbi életére, amikor eljutott moziba, sportolni, fodrászhoz, barátnőzni, dolgozott, alkotó volt és szabad, önbizalomteli és szép, és nem érti, miért ennyire nehéz a gyereknevelés.

Pedig nem a gyereknevelés a nehéz.

De nincs megállás, menni kell, tovább, minden egyes nap és családtag újra kéri a magáét. Majd pedig, az elvárásokon túl, a hiedelmeken túl, az önmarcangoláson túl, a hétköznapok automatizmusain, rutinján túl a személyiség valamelyik része egyszer csak leáll. Mégpedig azért, mert amit addig csinált, az önkizsákmányolás. Hazudhatunk a hiteinkkel, a mindennapokkal, de az emberi lélek végső soron, az energetikai egyensúly, az nem hazudik. Van, akit ekkor a teste figyelmeztet, másokat a lelkük. Van, aki depressziós lesz, esetleg csak szezonálisan, van, aki pánikbeteg. Van, aki depresszió nélkül általánosan kedvetlen, és önvádak gyötrik, esetleg mindenféle önsegítő módszerrel próbál tökéletesedni. Sokan számolnak be a szexuális vágy hiányáról. Van, aki csúnyán meghízik, más rászokik a cukorra vagy a cigire vagy a sorozatokra. Valami kenődik, valami ragacsos lesz a korábban szilárd körvonalú nőkben.

És ők is úgy érzik, és a környezetük is, hogy ővelük van a baj. Ők nem szeretik eléggé a férjüket, ők nem elég megértőek, ők a kövérek és szerethetetlenek. Az öngyűlölet még mélyebbre húz.

Amihez képest ők ennyire szarul vannak, az a feleség- és anyaszerep. Ami nem más, mint színpompás héliumos lufi, el kéne már engedni végre a sztratoszférába, szálljon már el, legyen már valami másik, valami a szemünk magasságában! Lehessen élhető, sokféle, reális!

Na most, a nők elkezdik ezt felismerni, hogy valami nem jó, és hogy nem, csak velük van a gond. Más nők panaszait is hallják: az egyik válik, a másikkal ordít a férje, a harmadiké alig jár haza. És jelzéseket adnak, már túl a mi bajod? — semmi kommunikáción.

Szeretnék megmenteni a házasságukat, szeretnének sokat beszélgetni, szeretnének közel lenni a férjükhöz, szeretnének megértést, lazaságot, szeretnék, ha nem a teljesítményüket, hanem őket magukat szeretnék, meg szeretnének saját időt, és szeretnék azt, ami vállalhatatlan, valahogy megváltoztatni, eltolni az útból. Az anyós árnyát, az előző feleség szellemét, a gyereknevelés áthidalhatatlan különbségeit, a munkamegosztást, a férj alkoholizmusát, fura szexuális igényeit avagy közönyét.

Ó, nem arról van szó, hogy a nők tökéletesek, sosem tökéletesek, senki sem tökéletes, de ők sem tökéletes partnerre vágynak ám — erről majd holnap jön a bejegyzés. Viszont nem szoktak cinikusan, vállvonogatva, a kijáratva sandítgatva tekinteni a kapcsolatukra. Rémisztően gyakran magukat hibáztatják. És általában próbálnak valami megoldást találni, és kompromisszumkészek.

Hogy miért a nőnek van baja? Ugyan, feltételezem én, hogy a férfinak pedig jó az ilyen a kapcsolatban? Nem, nem biztos: az biztos, hogy kényelmesebb, de amúgy meg hogy lenne jó egy kedvetlen, hideg, ingerült nővel? (Ezeket a reakciókat emlegetik gyakran mint kiváltó okot azok, akik szerint nézzük meg a másik oldalt is.) Én ezt tisztán látom, és fel is soroltam az amiért a nő nem 1-2-ben, például. De akinek férfiként nem jó, az gyakran hamar elnémul, elzárkózik, keres magának valami hobbit, vagy kívül valamit, valakit, és alapvetően elvan az életével: talán keserű, hogy ez lett a házasságából, de a házassága nem egyenlő az élettel, nem a foglya ennek a helyzetnek. Ezért van az, hogy a házasságukat — szocializációs okokból — mindig jobban féltő nők kezdeményezik a válóperek hetven százalékát.

És mit tesznek a nők, ha világos, hogy nem jó?

Először a konkrét helyzetben, amely megtestesíti a gondot, szólnak. Ezt a férfiak nagyon gyakran elbagatellizálják, viccet csinálnak belőle, túl érzékeny vagy, drágám.

Aztán, belefáradva, általában és komolyan beszélgetni akarnak.

Aztán megint beszélgetni akarnak.

Ez rohadt idegesítő, ezt utálni szokás. A nő, aki szerint beszélnünk kell. Aki kifejezi az elégedetlenségét, és aki bírálja a másikat.

A férfi szerint nincs baj, ha van is baj esetleg: igen, én is hibáztam, de te meg… Vagy belátja, hogy igen, túlterheli a nőt, munkamániás lett, otthon ingerült, túl sokat jár sörözni, focizni, bármi — sokféle férfi van. És van olyan is, amelyik megígéri, hogy eztán másképp lesz.

Mivel ez sokszor nem fakad valódi felismerésből, az igazi változás pedig komoly erőfeszítést igényelne, beidegződések, hiedelmek és érdekek ellenében, és valahogy minden azt súgja, hogy ez csak az egyik opció, de amúgy az a normális, ahogy eddig volt, a mégoly komolyan vett változást is feladja a legtöbb ígérettevő, és visszacsúszik abba, ami a nőnek régóta vállalhatatlan.

Akkor a nők párterápiára akarnak menni, meg ultimátumot adnak.

Na, mindegy, nem szalad most jól a klaviatúra, a gyerekek idegesítő fejhangon énekelnek mögöttem, valamint a nagy elvette a kicsi motorját, az a lényeg, hogy egyre emelkedik a hangerő. Mármint a nők szólásában. Egyre keservesebb minden, egyre kétségbeesettebbek, egyre inkább azt élik át, hogy ők megfeszülnek, a másik meg nem és nem. És belefáradnak.

Aztán jön a végjáték: állandósult cirkusz, ágytól elválás, új partner, fenyegetőzés, válóper. Mert nincs más eszközük, nem maradt.

Erre szokás mondani, hogy azért a nők is tudnak cifra dolgokat, lám, lám, kölcsönösen megy a harc.

Én pedig azt kérdezem: miért nem lehet az elejétől úgy élni, gondolkodni, hogy fel se merüljön, hogy szólni kell, kérni kell? Ezt tanácsoljuk egymásnak mi nők, itt a blogon is, hogy hát szólni kell… De vajon nem lenne-e jobb a partnereinknek eleve nem beleülniük ebbe az évszázadok faragta nagy füles fotelbe? Én nem tudok egységes receptet, hogy melyik nőnek mi kell, de ez az elváró, hibáztató, vállvonó magatartás, amelyről beszámoltak nekem nők százai, biztosan a házasság kiszáradásához vezet.

Vagy miért nem lehet legalább meghallani a korai, halk szólást? Én tudom, hogy a férfiaknak se mindig könnyű, de szerintem el sem tudják képzelni, nekünk milyen. Mindenki nekik talál mentséget, miközben ezerféle hatás gyengíti a nők önbizalmát, és gátolja meg, hogy a gyerekeken meg a családon kívül legyen egy kis saját szigetük, ahol nem automataként léteznek.

És a legdurvább: hogy csak azt érzik, hogy nem jó, de igazából nem tudják, sosem tudják meg, mit vesztettek. Az ilyen helyzetekből kilépni olyan, mint barlangból a fényre. Ha semmi mást nem, ezt az egyet higgyétek el nekem.

Kapcsolódó bejegyzések:

keressük a megoldást, amúgy is kezdődik az ebé

hát akkor maradunk

de mi a megoldás?

És olvassátok el A vágy csendjét.

47 thoughts on “egyre hangosabban

  1. Ha szólni kell már gond-ha kérni kell már baj -ilyet csak a kikiáltó mondhat a siker ígéretével , miután megpöcögtette ujja hegyével a mikrofont ” egy kis figyelmet kérek “- az érzelem az nem dialektus-az a pozitív tapasztalás halmaza-jó amit tesz-jó amit mond-jó ahogy hozzámér-jó ahogy rám néz-jó hogy van-és milyen jó, hogy velem. és nekem. Ha egyszer csak nem jó-nézzük meg , de magunkban-most mitől van, hogy nem. Durva lett az érintés-ostoba a gondolat-lenéző a pillantás-cinikus a mosoly-és akkor ezt beszéljük meg? Már késő-akkor már késő. Persze jöhet az ígéret-figyelek-változok-igyekszem. De hisz ez olyan, mintha azt ígérné figyelek, hogy hogyan lélegzem-majd figyelem, hogy jókedvem legyen-lehetetlen. Legyen jó, ahogy hozzámér-legyen jó ahogy rám néz, legyen jó ,hogy van-és velem. Nem akarom elveszíteni-nem akarom, hogy ez mind ne legyen nekem., ezért figyelek,hogy jó legyen neki, ha ránézek,, ha hozzáérek, ha beszélek vele.A baj nem a fűlésfotellal van, hanem hogy nincs. Ma nincs meg a társadalmi, gazdasági szociális feltétele, hogy a nő ( vagy a férfi ) felálljon-és új életet kezdjen, vagy csak nagyon nagy áldozatok árán-és végső elkeseredésben. Meg régen se volt-sőt. Tehát nincs kockázat, hogy elveszítem-nincs mit féltenem-itt van és itt marad nekem. Ez persze nem tudatos-kiszámolt-inkább ösztönös A megoldás, ha van-az önálló egzisztencia-az anyagi függetlenség-a döntés szabadságának lehetősége. És ez most nincs. Most sincs. De mégis törekedni kell rá. Hiszen a válás mégiscsak ugyanezt eredményezi-csak kényszerből. Lehetetlen? Akkor nincs más lehetőség-minden nap adni kell valamit-ami hiányozna, neki, ha nem kapná.
    Tudom, persze, rossz macsó duma,, de mégis mondom-van amit kérni nem lehet, csak kapni-és ilyen a szeretet.

    Kedvelés

      • Egyszerű-nem kérni kell, hanem adni-nem beszélni róla hogy milyen legyen, hogy jó legyen, hanem úgy tenni, hogy jó legyen, mert, ha lazul-gyengül, szürkül, Ha Ha szürkül-fakul,kopik, akkor arról nem beszélni kell,úgy tenni-azzal áltatni magad, hogy az véletlen- észre sem vette-amúgy imád, csak nincs ideje mondani-nem tűnt fel szegénynek, hogy megbántott, amikor lehülyézett, milyen kis szórakozott, hogy köszönés nélkül bevágta az ajtót úgy rohant el-pedig olyan szépen megterítettem már,, talán azt hiszi, hogy örülök, hogy két napig nem jött haza , biztos gondolta addig pihegnetek-meg tán azt se gondolta milyen nehezen jön ki a rúzsfolt az ingéből, és majd bosszankodom miatta,na nem baj, majd szólok neki-esetleg fordítva-hát istenem négy napja meg se kérdi mit szeretnék enni, mennyire változik az ízlése régen ,nem tetszettek neki a rongyos összegyúrt hálóingek, hogy napokig ugyanazt hordja-nekem nem tetszik ez az új hajviselet-egy csomóba gumival felkötve, de biztos erre beszélte rá a fodrásza ,szegénykém, hogy már arra se jut ideje, hogy meglássa a virágcsokrot, amit az ágyához készítettem, izgalmas ez az új stílus zsírszagúan egyenesen az ágyba,biztos azt gondolta, mikor ölelgette a kollégája, hogy micsoda büszke leszek-meg jót tesz a hiúságomnak- meg mikor bebújok mellé. azonnal hátat fordít és már alszik is-biztosan rólam álmodik-ennyire szeret-és hogy sajnálom, ,hogy az új rendet vezettek be a munkahelyén, elmenetel előtt két órát kell sminkelnie magát- egyszer leülök vele és elmondom-oszt jó napot- Egyszerű ezek véletlenek-csak szólni kell-, mint édes-nincs felhúzva a cipzárad-kösz drága, de rendes vagy-aztán felhúzza. Higgyétek el-amikor ezekről a dolgokról beszélni kell-már nem érdemes Igaz-akkor meg miről beszélgetnétek egymással ?

        De mi a 40 % ?

        Kedvelés

      • No, Áron rejtélyes egy figura, de két dolgot tudunk róla:
        egy, vagy nincs gyereke, vagy sosem élte bele magát abba az esetleg kispénzű, monoton létbe, amelyet egy nő ez egy-két-három kisgyerekkel végigcsinál, ott nincs kolléga meg smink, és néha hajgumi sem, azt se tudja a nő, van-e haja.
        A másik, hogy nem érti a rejtett manővereket, amelyek az egyenlőtlenséget megtestesítik, nem olvasta a HH könyvet, kérjük, tegye meg, és utána beszélgessünk.
        http://www.stop-ferfieroszak.hu/hetkoznapi-himsovinizmus

        Kedvelés

    • Nekem sem volt érthető túlságosan a hozzászólás, de ha van szeretet (ezt szűröm le az utolsó mondatból), akkor miért nincs motiváció arra, hogy olyan tartós változások történjenek a kapcsolatban, ami bár elsőre áldozatnak tűnik a férfi részéről, de hosszabb távon egy kiegyensúlyozott, önmagára, a kapcsolatra, a hangnemére, a gyerekekre jobban figyelni tudó nőt kap cserébe?
      Nekünk most elég asszimetrikus a kapcsolatunk, mindketten tudjuk, beszélünk is róla, én otthon a gyerekekkel (kicsit több mint egy az egyik, kicsit kevesebb, mint három a másik, oviba a nagyot nem vették fel, mert hogy otthon vagyok) meg a háztartással, ő is reggeltől estig dolgozik, ha hazajön viszont mindig kicsit gyerekezik, valami apróságot általában csinál is, de nagyon jól tudja (és mondja), hogy ő menekülne az én életemből, ha neki kéne csinálnia. Viszont legalább maximálisan elismeri a munkámat, amit csinálok nap mint nap, mert tudja, érzi, hogy mennyire monoton és idegörlő tud lenni.
      Nem tudom, mi lesz egy év múlva, mikor nekem vissza kell mennem dolgozni, mert arról is beszéltünk már, hogy ez az asszimetria (szinte mindent én csinálok a gyerekekkel és a háztartással is, hétvégén kicsit javulnak az arányok) akkor nem fog menni, én nem csinálok hosszú évekig mindent egyedül, mártírt sem szeretnék csinálni magamból, más munkamegosztás kell. Nem tudom, mi lesz, másfél év múlva újra kommentelek a témáról. 🙂

      Kedvelés

    • Borzasztóan zavaró ez a sok gondolatjeles (kötőjeles) szókapcsolat, agyi kapacitásom nincs most a feloldásukra, beteg gyerek és az anyja éjjel nem alszik.
      Annyit szűrtem le 40%-ban, hogy nem beszélni kell, hanem cselekedni meg szeretni.
      Még annyit gondolok így zúgó fejjel, hogy a kapcsolatoknak van dinamikája, ami előre nem leírható. Ami kezdetben tökéletesen működött, azt az évek elkoptathatják, eldeformálhatják, kifakíthatják, és akkor azt meg kell valahogy javítani. De ha nem tárjuk fel a hibákat, kvázi nem beszélünk róla, akkor hogyan? A szeretet minden, de nem elég. A szeretet nem veszi le a beteg gyerek, vagy a szaladó háztartás terhét, attól nem lesz kevesebb, ha szeretjük egymást, ahhoz kell az odafigyelés, az elég együttidő, a másik mozgatórugóinak megértése és még sok olyan, ami evidens, de nem a szeretet szóval helyettesíthető be.
      A férjem szeret, de eljár hetente x alkalommal focizni, vadászni, kocsmázni, haverozni (tetszőleges rész aláhúzandó). Sokra megyek az ilyen szeretettel, köszi.

      Kedvelés

  2. egyik este ültünk a konyhaasztal mellett, és azt mondtam neki, hogy ezzel a két gyerekkel, a három évi itthonléttel én lényegében önmagam nagyját feladtam. te meg nem. és akkor így néz rám, hogy most, hogy így mondod, tényleg. de fura, hogy ez nekem nem jutott eszembe a három év alatt. és azt feleltem, hogy nekem se tűnt fel.

    Kedvelés

    • na, ez így van szó szerint. valahogy eltűnünk mi magunk az évek alatt, helyette marad valami anya- és háziasszony-szerű izé, akit lehet, hogy mi magunk se nagyon kedvelünk (és általában tényleg nem).

      Kedvelés

  3. egyébként szia itt a blogodon is! 🙂
    közben jár az agyam, mert mondjuk önkizsákmányolni nem kellett volna, azt sosem kérte, el se várta, se szóval, se másként. aztán mégis ezt csináltam, mert azt hittem, hogy ez a dolgom. mindig ilyen anyukaként otthon levő életre vágytam, jó, talán kicsit kisebb dózisban a nap 24 óránál. mindig felnézem a férjemre, aki olyan sokat dolgozik, plusz annyi mindent megcsinál itthon (ilyen APG stílusú apuka), plusz még tök jó fej is. azt hittem, méltóvá kell válnom hozzá. mert ha ő az éjszakai műszakból érkezve tölt itthon egy délelőttöt a gyerekekkel, míg én távol vagyok valamiért, akkor mire hazaérek, ki van takarítva, el van rámolva minden szerteszétlévő dolog, meg van főzve egy háromfogásos ebéd, ki van mosva és a gyerekek boldogan játszottak az általa barkácsolt autópályával, mint két kis angyal. ő meg kedvesen érdeklődik, hogy jól éreztem-e magam. hát lehet így okom a panaszra? na, mindegy, nekem nem ment.
    de a lelki élet se, a beszélgetés, a másikkal levés se nagyon, mert a fentieket próbáltam körömszakadtamig nyomni. úgy kiégtem, mint a szar. milyen kár, így utólag visszanézve már.

    Kedvelés

  4. “Először a konkrét helyzetben, amely megtestesíti a gondot, szólnak. Ezt a férfiak nagyon gyakran elbagatellizálják, viccet csinálnak belőle, túl érzékeny vagy, drágám.

    Aztán, belefáradva, általában és komolyan beszélgetni akarnak.

    Aztán megint beszélgetni akarnak.”

    Erről beszéltem-és milyen hosszan…..

    Kedvelés

  5. epp tegnap beszelgettunk a ferjemmel hogy kinek mennyire nehez az eletet jelenleg. mert mint kiderult, o engem irigyel, en meg ot. miutan beszelgettunk, azt hiszem mar nem irigyel. nagyjabol ott lett csend, amikor elmeseltem neki hogy evente egyszer eljutok arra a pontra amikor mar csak sirni tudok minden nap, es sirva kelek es jatszom a gyerekekkel, es minden este arra vagyom hogy a parkba kimehessek es kiuvolthessem magambol artikulaltlanul amitol ugy erzem hogy kulonben szetfeszit es megorulok. most reszemrol az lett a megoldas hogy energia minimumra kapcsoltam, ertsd: csak azt csinalom meg amit nagyon kell. pl ritkan fozok, es foleg olyat amit a gyerekek szeretnek, elmegyek itthonrol heti egyszer tutira, de ha tehetem akkor tobbszor is, este amikor hazaer a ferjem, elmegyek legalabb havi egyszer lanynapra, egy etterembe a baratnoimmel, lett vegre autom es bar meg igy sem konnyu mert cipelem magammal a 16 honaposomat, de legalabb nem kell hetekig varnom hogy eljuthassak egy boltba, nem olom meg magam azzal hogy minden erommel munkat keressek, mert az is ujabb teher lenne most, keresek es ha talalok annak nagyon fogok orulni, tervezem hogy heti legalabb egyszer eljarjak pilatesre, es anyamnak veszek repjegyet hogy havonta kijohessen egy hetre. es akkor remelem nem jutok el a siros, uvoltos pontra. mert ez mind csak arra eleg hogy ne akadjak ki evente. ezzel meg nem leszek a helyemen, de azert sokkal konnyebb lesz. es varom amikor majd nekem is lesz munkam es felnott eletem is, ertsd hozza tudok szolni felnottekhez es vegezhetek a gyereknevelesen kivul mas munkat is.

    Kedvelés

    • Ezeket a megoldásokat mind te találtad. Hogy lehet, hogy mindent neked kell racionalizálnod, átlátnod? Ez azért van, mert a férjed sokat dolgozik?

      Még arra gondoltam, hogy találhatnátok talán közelebb lakást a központhoz. A couchsurfingnek van egész lakásos, hosszabb távú verziója is, és nem okvetlen cserealapon.

      Kedvelés

      • igen, ezeket en talaltam. reszemrol azzal nincs bajom hogy en kitalalom, hogy mondjuk o viszi a gyereket reggel oviba, ezt elmondom neki, megbeszeljuk es utana betartjuk. persze, meg jobb lenne ha magatol talalna ki, de ha nem akkor kitalalom en. azokat nem irtam le, hogy reggel o reggelizteti mindkettot es viszi a nagyot oviba hogy en tudjak aludni 7ig, hogy amikor hazajon akkor ove a furdetes, en a furdoszoba kornyekere sem megyek viszont megvacsizom kozben, hogy hetvegen sokszor fogja a nagyot vagy a kicsit vagy akar mindkettot es elmegy veluk kirandulni, hogy amikor hazajon es nem hulla faradt akkor azt mondja hogy menjek at setalni vagy fagyizni a szomszedos bevasarlo kozpontba vagy menjek el moziba es haza ne jojjek altatni, szoval sok egyeb is van amiben segit. nekem a legnagyobb teher azt hiszem az az allando keszenlet. hogy allandoan reagalnom vagy ragalasra keszen kell lennem, hogy soha nincs egy percem egyedul. (bar ahogy irtam a soha azert eros, de mondjuk majdnem soha. heti 3-4 ora) ezen meg egyenlore nem nagyon lehet segiteni, majd ha a kicsi is elmegy 3.5 orara bolcsiba jovo szeptembertol, akkor lesz 3.5 oram naponta. egyenlore kuzdok magammal hogy ezt ne tablazzam be azonnal munkaval, onkenteskedessel miegyebbel, hanem elvezzem hogy 3.5 oran keresztul nem szol hozzam senki, azt csinalok amit akarok, nem ugy kell ennem hogy kozben legalabb egyszer de inkabb elrohanok szaros feneket torolni a gyereknek. ami rohej, hogy imadok fozni, es takaritani is szivesen takaritok. ha van kedvem. meg energiam, meg idom. es az most nincs. vettem szakacskonyvet amit alig varom hogy kinyithassak es vegre megtudjam mire valo az articsoka es mit lehet tolteni a szololevelbe, de egyelore elraktam a polcra. majd egyszer. a varrogepet is a juniusi szulinapomra kaptam (mert arra vagytam) es mar egyszer sikerult is leulnom ele, sot egyszer eljutottam valakihez aki segit es sok penzert vettem is elolvasando konyveket, szabasmintakat, anyagokat. es betettem a fiokba. majd egyszer. ha lesz idom. es kineztem tarsas tancot is. majd egyszerr arra is elmegyek a ferjemmel. a belvarosban lakom, egy oriasi bevasarlo kozpont mellett, es ez a nagy szerencsem. mert seta tavra van szinte minden. pl a jatszohaz is. mert kocsim 2 hete lett. gyerekem meg lassan 4 eve. de ha el akarok menni baratnot latogatni, vagy kisnyuszit nezni a gyerekekkel, vagy ott venni polot ahol szeretnek, az autoval lehet csak.

        Kedvelés

    • hogy amikor hazajon akkor ove a furdetes, en a furdoszoba kornyekere sem megyek viszont megvacsizom kozben, hogy hetvegen sokszor fogja a nagyot vagy a kicsit vagy akar mindkettot es elmegy veluk kirandulni, hogy amikor hazajon es nem hulla faradt akkor azt mondja hogy menjek at setalni vagy fagyizni a szomszedos bevasarlo kozpontba vagy menjek el moziba es haza ne jojjek altatni, ” Emese-ennéln nem is lehet rosszabb Ti nem EGYÜTT éltek, hanem váltott műszakban,

      Kedvelés

      • És most, Áron, akkor számolj be a te kapcsolataid sikeréről, a munkamegosztásról. Hány boldog, elégedett nő mesélhet rólad? Van-e gyereked? Csináltad-e mindezt, amiről itt szó van?

        Kedvelés

      • Nekem nincs bajom az ellenvéleményekkel, de szeretném megőrizni ezt a helyet olyannak, ahol elmondhatják, leírhatják, nem kell félniük, hogy megint ugyanazt kapják az arcukba.

        És hogy úgy kötözködsz, hogy rólad nem tudunk meg semmit, ez így nagyon tét nélküli, nagyon olcsó, nagy csalódás nekem, mert azt gondolom, jóindulatú és okos vagy.

        Kivettem azt a részt, ami nem Áront illeti.

        Kedvelés

      • igy van Aron, vasarnap adjuk le a gyerekeket baby sitternek altalaban 6 orara. annyi idom van kettesben lenni a ferjemmel. meg idonkent este, ha epp nem sirnak fel 20 percenkent a gyerkocok. ezen kivul szombat delutan probalunk 4esben csaladi programot. ennyi fer bele az eletunkbe es ez is ugy hogy csaladi segitseggel tudjuk fiztni a 6 oras baby sittert. es mar azert is nagyon halas vagyok hogy legalabb ez van. szerintem te fel sem fogod mirol beszelek. egyszeruen el sem tudod kepzelni. ha erdekel akkor szivesen leirom milyen 24 oras szolgalatban lenni 3.5 eve, a ferjemen kivul minden segitseg nelkul. ne rokonok, se barati kor.

        Kedvelés

  6. es nalunk is volt hogy szoltam halkan, szoltan hangosan, irtam listat hogy mi a gond mi a megoldas szerintem, meg is beszeltuk es be is tartjuk. es bizony mondtam en is hogy ha a lista modszer nem mukodik, akkor lesz meg a parterapia es utana valas lesz. neki a masodik. es szerencsem volt, mert meghallotta, komolyan vett, es azota is odafigyel. mert szeret. mert tisztel. mert mi vagyunk azok akik egyutt akarnak megoregedni szeretetben, szerelemben, oregen is szexelve es kezen fogva setalva. mert egyutt akar lenni a gyerekeivel minden nap. mert nem akar meg egy valast es tudja hogy en ugy elvalok mint a sicc. Angliaban elvalt nokent is meg lehet elni. es en mindig is az a tipus voltam aki addig marad egy helyen ameddig neki jo. ha nem jo, akkor valtoztatok. nagyon az agyamba egett apam mondasa, hogy a nem dontes is dontes. es az a dobbenet hogy valoban ugy csusztunk ebbe az egeszbe a gyerekek szuletese utan hogy eszre sem vettuk, nekem is az elso 2 ev gond nelkul ment. a masodik terhessegnel jott ki hogy en ezt nem birom. a gyerekek elott mindent egyutt csinaltunk, egyutt dolgoztunk napi 24 oraban, soha fel nem merult hogy o dolgozik tobbet vagy en, hogy ki mennyi hazimunkat vegez, mert egyikunk sem volt kimerulve, max annyira mint a masik. mert mindig az fozott, mosogatott aki kevesbe volt faradt. mindig is egyutt vegeztunk hazimunkat, konyvelest, kozos bankszamlank volt, stb..de a gyerek szuletese radikalisan valtoztatta meg a kialakult eletunket. es uj szerepek jottek be. foleg nekem. es elhiszem hogy a ferjem tenyleg nem erzekelte hogy mekkora a gaz. es hogy mitol van. ugyhogy eloszor nekem kellett leulnom es atgondolnom, kitalalnom hogy mi a fene is tortent, es utana elmondanom neki, es megbeszeltuk es most mindkettonk szamara ujra elheto az elet. es a bolcsivel nekem meg elhetobb lesz. aztan remelem ujra helyreall majd az egyensuly.

    Kedvelés

  7. te, ezt a bejegyzést restellem megosztani FB-n, mert olyan, mintha a legfájóbb gondolataim tenném közhírré…
    @Áron, mit értesz az alatt, hogy ne VÁLTOTT MŰSZAKBAN éljen a család? Hogy az apa és az anya kézen fogva üljön másfél órákat a biliző gyerek mellett (miközben senki sem főz ebédet / senki sem megy munkába)? Vagy azt, hogy a nő ugyanúgy járjon napi 12 órában dolgozni (miközben a gyermeket bezárják egyedül a lakásba)? Vagy azt, hogy a feleség is elmenjen hetente kétszer lányos estére, háromszor pilatesre, a fennmaradó kettőn meg “ma hosszú napom volt, kérlek, hagyjatok pihenni” (miközben a gyerek túlpörög a fáradtságtól, a napi romokat nem trakarítja el senki, és vasalt ing sem lesz reggelre)? Mert nagyjából ez történik, ha a házaspár EGYÜTT, szép szimmetrikusan, kölcsönösen nem vállal részt a család működtetésével járó kötelezettségekből.

    Kedvelés

  8. Értem “Audiatur et altera pars!” azaz hallgattassék el a másik fél -vagy valami ilyesmi
    “.És aki a “fröcsög”, “általánosít”, “másik oldal”, “baszatlan” szavakat leírja, azt meg automatikusan moderálom.-nekem a vírus-irtom ilyet ki se enged-úgyhogy ezt nem nálam olvashattad-de egy hozzám intézett válaszba beszúrva jól hangzik- hátha rám ragad. Hát így jártam .Bassza meg..

    Kedvelés

    • Nem, ez Pierre meg te, de aki idáig olvas, nyilván látja. Meg néhány moderált komment. Ez újabb fejlemény, ilyen kommentek eddig nem voltak, azért most mondom.

      Nincs másik fél, nem értem, ez valami vitafórum vagy bíróság? És ez bizony nem közterület, engem egyáltalán nem érdekel, mit gondolnak azok, akik egy sort nem értenek abból, amit írok, csak kötözködhetnékjük van. Én nem tudom, miért ilyen vehemensek, mit lepleznek ezzel, csak azt látom, hogy magukról nagyon jó véleménnyel vannak, a nőket meg szeretnék móresre tanítani. Ehhez gratulálunk, de az tuti, hogy én nem annak biztosítok terepet az életmű-blogommal, a személyes történeteimmel és fotóimmal, hogy a kibicektől ugyanazt meghallgassam, ami ellen a blog indult, és ami elől ide menekültünk (röviden: biztos a nő érzékeli/csinálja rosszul).

      Ezt ne várja tőlem senki, amúgy sem, de ebben az élethelyzetben, amiben élek, és amiről te tudsz, Áron, mert megbíztam benned, végképp ne, hogy az ilyen sejtelmes fikázásokat, mások oltogatását betűzgessem, mérlegeljek.

      Ha van más vélemény (mindenkié más, kinek érdeke, hogy itt pártokat láttasson?), annak kifejtője legyen korrekt, és meséljen magáról, figyeljen oda, ne oktasson, ne fölényeskedjen. A sötétből könnyű lődözni, Áron.

      Kedvelés

  9. Aki kommentel, legyen szíves, ne ajtótokostul rontson be, korrektül, valódi érvekkel, gúny nélkül fejtse ki, beszélgetőtársait megtisztelő modorban, személyeskedés és mások panaszainak okoskodó megszakértése nélkül, ami mondandója van. Ha erre nem képes, és nem tetszik neki, amit itt olvas, olvasson mást.

    És aki a “fröcsög”, “általánosít”, “másik oldal”, “baszatlan” szavakat leírja, azt meg automatikusan moderálom.

    Kedvelés

  10. Nagyon ismerős megint csak, amit írtok, mármint a nők kiégése, kizsákmányolása a családi életben. Érdekes ez nagyon, mert magam körül főként olyan nukleáris családokat látok, ahol messze élnek a rokonok, nincsenek nagymamák-nagypapák, vagy csak 200 km-rel odébb, a férfiak robotolnak a munkahelyen, a nők meg otthon megbolondulnak a 2-3 gyerekkel, rosszabb esetben devizahitellel, kevés fizetéssel súlyosbítva – és néha mindkét fél legszívesebben világgá menne a saját életéből. Vagy közel az anyós-após, néha segítenek is a kölkek körül, de akkor meg az a baj, hogy a fejére nőnek a fiatal családnak. Az itt leírtakból az jön ki, hogy a férfiaknak kéne jobban odatenniük magukat, ami sok esetben nagyon is igaz, de olyat is látok, ahol a férfi 12 órázik, mellékállást vállal, megszakad, hogy eltartsa a családot, és se ideje, se energiája többre – mondjuk ilyenkor szoktam gonosz módon azt mondani, hogy lehet, nem kellett volna az a két gyerek meg az a lakáshitel… Valahogy ebből az egészből nekem emiatt az jön le, hogy a családozás, gyereknevelés, de akár a párkapcsolatosdi se való mindenkinek. Nekem például nem való a gyerek. Nem szerettem őket már akkor sem, mikor magam is gyerek voltam, szívesebben voltam felnőtt társaságban, mert a magamkorúakkal semmit sem tudtam kezdeni. Az óvoda, az iskola készí tortúra volt számomra, nem a tanulás vagy a tanárok, hanem a többi gyerek miatt. Felnőttekkel nagyon jól elvagyok, vannak barátaim, emberi kapcsolataim, de a gyerekek nyelvén azóta se tudok, rövid időre elvagyok velük, ha muszáj, de fárasztanak, nem tudom őket elszórakoztatni – ők sem keresik az én társaságomat. Talán bűn ezt kimondani egy nőnek még a mai világban is – állandó konfliktusban vagyok emiatt az anyámmal – de én nem szeretem a gyerekeket, és nem szeretnék saját gyereket sem. Ráadásul mindenhol azt olvasni, hogy ez milyen szörnyű, mennyi gonddal, kiégéssel, a házasság tönkremenésével jár, és ez még annyira sem teszi vonzóvá a dolgot a szememben. Bennem nem lenne elég erő ehhez. Ettől függetlenül nagyon tisztelem azt, aki vállalja, és komolyan le a kalappal előttetek hogy bírjátok, csináljátok, néhányatok sok éve, mert szerintem én már a második héten kiugrottam volna az ablakon. A másik, amihez még hozzá tudok fűzni valamit, ez a mondjuk- nem mondjuk, szóljunk-ne szóljunk a férfjüknek ha gáz van, valamit, hogy érdemes-e szólni egy olyan férfinak, hogy nekünk nem jó, és segítségre lenne szükségünk, aki ezt magától nem veszi észre. Anno az elején, mikor a férjemmel összejöttünk, fiatal, nagyon naiv, romantikus elképzelésekkel teli egyetemisákként, én elmondtam neki, hogy nem leszek cseléd, ha együtt fogunk élni, és mindeketten dolgozni fogunk teljes állásban, akkor elvárom, hogy ő is ugyanúgy besegítsen a háztartásba. Ez így nagyon vicces lehetett most visszatekintve, ahogy szinte még kislányként előálltam ezzel de komolyan gondoltam, és azóta is így van. És ha valami nem oké, szólok, és szól ő is – megbeszéljük, és teszünk azért, hogy változzon a helyzet. De tudom, hogy ezt nem lehetne minden férfival megtenni – mert ha valaki nem akar, vagy nem érdekli, akkor az nem fog változtatni a másik kedvéért, ha neki úgyis kényelmes. Az olyannak lehet szólni egyszer-kétszer-háromszor-akkor se hallja meg.

    Kedvelés

  11. Visszajelzés: én vagyok a bántalmazó | csak az olvassa

  12. Visszajelzés: akkor eldobják | csak az olvassa

  13. Sziasztok,
    nagyon régi ez a poszt, de én most keveredtem ide. Nagyjából végigolvastam a kommenteket is.
    Én olyan helyzetben vagyok, hogy elváltam. Majd újra férjhez mentem. Az első házasságomból van két gyerekem, most a másodikból egy.
    Teljesen azt éltem meg az első házasságomban, ami itt a blogon szerepel. Persze nem szó szerint, nem minden aspektusával. De pontosan ez volt. Hiába mondtam el mi bajom, tényleg én is azt kaptam, hogy túl érzékeny vagyok, túlreagálom. Sárkánnyá váltam, egy kiégett nővé. Én is utáltam magam. Pedig nem mondhatom hogy a volt férjem rossz vagy gonosz lett volna. Egyszerűen csak ő is ült abban a fotelben. Semmi nem jutott be neki belőlem. A lelkemből. És erre a gyerekek csak rátettek egy lapáttal. Nagyon rossz érzés volt olvasni Emese sorait, egyszerűen visszajöttek azok a nyomasztó dolgok. Amiben akkor voltam. Néha semmi mást nem tudtam csinálni, csak sírni. Én is csak azt éreztem, hogy valami nem jó, hogy valami baj van. Hogy el akarok innen menekülni. Remélem Emeséjéknél ez a megoldás, amit csinálnak végül javít dolgokon, de MindenÁron is érdekeseket vetett fel. Nem tudom ennek szánta-e, vagy így értette ahogy én értem, de nagy igazság van ezekben is. Legalábbis rám nézve. A volt-férjemmel pont ezeket próbáltuk csinálni, mint Emeséék. Eljártam táncolni heti egyszer, elvitte néha sétálni a gyerekeket. Felváltva fürdettünk. Elmentem sütizni a barátnőimmel pár hetente. De pontosan az volt, amit Áron írt. Ez szimplán egymás mellett élés volt, nem együtt élés. Így sem lett jó semmi sem. Egyre kevesebb dolgot csináltunk együtt. Még kevesebbet beszélgettünk. Bár én azt hiszem, hogy nem a gyerekek tehettek erről az egészről, hanem egyszerűen nem szerettük már régóta egymást, és nem is igazán voltunk a megfelelő partnerek egymás számára. De ebben illett lenni, mindenki ezt várta tőlünk. Ahelyett hogy külön mentünk volna, inkább gyerekeket vállatunk. De azzal semmi nem oldódott meg, csak az én munkám lett több.
    Értem Áront, hogy ott van a férj, aki dolgozik, és este fáradtan esik be, és nincs ereje dícsérni a vacsorát, vagy a vasalt inget. Ott van a nő, aki egész nap gürizik a gyerekekkel, és abban tényleg a legrosszabb érzés ez a 24 órás kötelező szolgálat. Szerintem ez sokkal nagyobb pánikot szül az emberben, mint a férfinak a meló, hiszen abból van kiszakadás, végre hazamehet és mást csinálhat. De a nő ettől néz ki úgy, hogy ugye hajgumi a hajában, lehányt póló, és szaladó lakással várja a férfit haza. Mindkét félnek megvannak a maga nehézségei. Mondhatnánk 1:1. És ami kéne ilyenkor az a szeretet 🙂 Az hogy felvedd mi a másiknak a fájó pont, hogy ott segíts neki ahol rossz, de azzal ami meg neked nem okoz extra nehézséget. És tényleg a legfőbb, hogy legtöbbször ne kelljen szólni! Ha szólsz, hogy légyszi fürdess te időnként, akkor a másiknak ez, hogy “na megint rámlőcsölte”, neked meg hogy “miért nem veszi észre, hogy ma mennyire megviselt a nap, és fürdet helyettem”. És megy el a két ember másfele lélekben. Az első férjemmel ez a hangulat ragadt meg, és továbbgördített minket a leejtőn. De én léptem ki. Én hagytam ott, én csaltam meg. Pedig éveken át próbáltam a tudtára adni, hogy ez így nem jó. És én lettem a rossz, gonosz, megbélyegzett, aki szemét módon kicseszett vele.
    A kérdés egyébként szeritem az, hogy hogy lehet ezt a gyerekkérdést megoldani, mert ez sokaknál nagy krízist jelent a házasságban. Valakinek otthon kell lennie a gyerekkel, mindegy hogy anya, vagy apa. Van aki végigszenvedi a bezártságot, van aki meg a melóhelyen kell hogy helyt álljon, és hazahozza a pénzt.
    A mostani férjemmel azonban teljesen más a helyzet. Hiába van 3 gyerek, hiába van neki munka, nekem itthon a ház, ráadásul felújítással tűzdelve, mégis alapvetően minden sinen van, és jól megy. Nem azt mondom, hogy nincsenek hullámvölgyeink, vagy nem veszekszünk. De ha hazajön egyből kiszúrja ha rossz kedvem van, és megkérdezi hogy mi történt. Van hogy a telefonban is hallja a hangomon, hogy valami nem oké, és hazafele a pékségből hoz csokiskiflit. De ha hazajön, és jó a kedvem, akkor mondja, hogy “annyira jó hozzád hazajönni”. És én ettől a másodiktól sokkal könnyebben veszem a legtöbb itthoni napot.
    Kiszúrja ha valamivel csomó ideje kínlódok a kicsivel, kérdés nélkül átveszi a kezemből, hogy “na most én csinálom”, te meg menj csinálj amihez kedved van. És néha ilyenkor pont vasalni állok neki, mert hogy olyan jól esik, hogy pont kiszúrta, hogy most kell valamit csinálnia. Egy fél szóval elejtem, hogy jaj, lemaradtam a kedvenc sorozatomról, estére letöltve vár, én meg csak vigyorgok mint egy vadalma, hogy de jó, de jó, megnézhetem ha minden gyerek alszik. Ő pedig totál boldog, hogy ennyire egyszerű volt örömet szereznie nekem. Nem egy drága telefon kellett, egy új cipő, vagy egy új ruha. Van hogy melóval lemaradása van, de akkor sem hagyja ki a fürdetésben a segítséget. Cserébe akár hétvégén is hagyom, hogy behozza a lemaradást, és én gyerekezek, ahogy a hétköznapokon is, mégsem esik rosszul. Ő maga hozza fel ha valamelyik nagyobbal problémát lát, hogy mit csináljunk, hogy oldjuk meg. Együtt ötletelünk, nem én egyedül oldom meg, mert hogy a nő feladata a gyerek. Néha neki van jobb ötlete, néha meg nekem. Akkor is azt mondja hogy szép vagyok, ha épp fáradtan, kialvatlanul kelek, lóg rajtam a lehányt hálóing, a hajam kócos. Arra gondolok hogy nem is vagyok szép, de talán nem is a külsőmre mondja 🙂 hanem rám. És szívesen főzök rájuk, takarítok, vasalok, mert érdemes értük. Óriási különbség. Nem olyan durva így a 24 órás szolgálat sem, mert tudom, hogy szólhatok ha valami nagyon kikészít már, és akkor kitalálunk együtt valamit. Sőt lehet hamarabb észreveszi, minthogy én megfogalmaznám mi a baj.
    Nagyon ritkán megyünk külön valahova. Lehet hogy a gyerekeknek tán kicsit tortúrának hangzik, de együtt megyünk 3 gyerekkel nagybevásárolni. Ne neki kelljen egyedül végigszendnie, vagy nekem. Együtt megyünk szinte minden programra. Persze vannak külön is dolgaink, mert néha úgy jön ki. De alapvetően ami családdal kapcsolatos azt igyekezzük együtt csinálni.
    Reggel ha mennek suliba, oviba megölel és mondja hogy szeret, és akkor a nagyfiam, aki egyébként korábban nem arról volt híres hogy ölegetős lenne, odajön, és átölel minket hogy szeretlek titeket.
    Azonban nem tündérmese az élet 🙂 bár lehet hogy pont az így 🙂 mert néha bizony összekapunk, kiabálunk, ajtót csapkodunk. De mindketten 🙂 Vagyis eddig nem volt egyoldalú, hogy csak én mondom a magamát, a másik meg “jól van, majd túlteszi magát rajta, békén hagyom, addig is nyugi van” szöveggel lezárja magában, ahogy a volt férjem reagált rám minden alkalommal. Azt kívánom, hogy ez így maradjon közöttünk örökre.

    És úgy gondolom hogy ami ezen a blogon van azt tanítani kéne. Talán ha tudná mindenki mik a buktatók, vagy körülbelül sejtené, még idejében tenne érte.

    Kedvelés

    • Üdv a blogon, jó, hogy itt vagy! Nekem sokat jelent, ahogy leírtad a történetedet! Talán idetalálnak mások is. A blog legnagyobb tanulsága: nem vagyunk egyedül. Én ezt sejtettem, de hogy ennyien vagyunk, az megdöbbentett.

      Kedvelés

      • Én is nagyon örülök hogy rád találtam. Nagyon sokáig nagyon rosszul éreztem magam, mert folyamatosan támadtak, még a saját családom sem értett meg, még meghallgatni sem akart. Azt mondták zeró a tolerancia szintem. És a volt férjemet ajnározták, és vele beszéltek meg mindent.

        És nagyon bátornak tartalak (mert a net sajnos gyarkan tele van a beszólókkal, okkal ok nélkül), hogy leírtad ezeket így, összefoglalva, szépen kereken az egészet. Ezek voltak bennem is, de én nem tudtam volna ilyen jól leírni. És valahol persze tök rossz, hogy ezt kell mondani, hogy nem vagyunk egyedül, hisz jobb lenne ha nem így menne egy házasság, de ugyanakkor meg tök jó, hogy én sem érzem úgy magam, hogy csak én vagyok a hülye, a nagy elvárásaimmal.

        Én reklámoztatam ma már a blogodat 🙂 Csupa like-ot kaptam, hogy megosztottam másokkal 🙂

        Kedvelés

      • Szia Emese 🙂 Örülök neki! Bíztam azért bennetek, mert azért sok jót írtál magatokról. És hogy tesztek egymásért! Az nagyon fontos!

        Kedvelés

    • Szia Dóra, de örültem a kommentednek (a második felénél végig fülig ért a szám). Jó lenne, ha több férfi is olvasná, talán tanulnának belőle valamit. Mert valahol az ilyen”apróságokban” van a lényeg szerintem. Örül a Te örömödnek és figyel rád ha bajod van, sőt észreveszi magától. Nem legyint, hogy hiszti és elmúlik. De szép 🙂

      Kedvelés

      • Szia 🙂

        Köszi szépen minden szavadat!

        Egyébként a párom nagyon sokat tanult a volt-férjem hibáiból 🙂 Na jó, viccet félretéve… Azt értem ez alatt, hogy mikor még nem volt köztünk semmi, akkor olvasta az akkoriban írt blogomat, és mondta, hogy mennyire jó lehet a férjemnek, hogy leírom pontosan hogy mi a bajom, mi bánt, mi foglalkoztat, és hogy milyen könnyű dolga lehet így, hogy tudja mi kell nekem. Én meg mondtam akkor neki, hogy soha nem olvassa a blogomat. Egyszer rákérdeztem a volt-férjemnél, hogy miért nem, és azt mondta, hogy azért nem, mert úgyis elmondok mindent szóban is, ami ott van. Egyébként való igaz volt. Az hogy sem ezt, sem azt nem hallotta meg soha, hogy valójában miről is szól. Szóval a mostani férjem pont örül ennek hogy elmondom mi a bajom, ha van valami, mert hogy lehet nem mindig veszi észre majd. És hogy maradjak ilyen továbbra is. Hát részemről ezzel sosem volt gond 🙂

        Én mindig is hittem ebben, hogy az apróságokban rejlik a dolog. És ezekért nem is olyan nehéz tenni. Úgyhogy én boldog vagyok a kis tündérmesémben, mert boldoggá tesznek, és boldoggá teszem én is őt. És a legjobb ebben, hogy valahogy ösztönösen jön mindkettőnknek, hogy mi kell. Ez lehet talán az egyenlőség. Azt hiszem ez a fő lényeg, ami a korábbi házasságomból határozottan hiányzott.

        Kedvelés

      • Az új férjem? Egy időben írt blogot, de annak kicsit más célja volt. Mármint az is a kapcsolatunkért volt. El kellett munkaügyben utaznia Indiába, fél évre. (Amit azt hittem nem élek majd túl.) És akkor azért írt blogot hogy tartsa bennem a lelket, hogy itt járt, ott járt, lefotózott nekem mindent, hogy lássam mi történik vele.

        Egyébként azért pasi mivoltából ő sem tud kiszakadni, értem ez alatt, hogy nehezen beszél dolgokról azért ő is. De szerintem elég jól megy nekünk, hol így, hol úgy ki tudom húzni belőle hogy mi a baja. Meg hát én is figyelek rá, ahogy ő rám, és észreveszem ha rossz a kedve. Meg hát ugye nem feltétlen miattam van rossz kedve. De amikor miattam van valami, vagyis miattunk, akkkor legtöbbször egyébként az segít, hogy én beszélek a végtelenségig. Na jó, persze nem 🙂 De elég sokat. És tényleg beszélek, nem szemétkedek, gonoszkodok, vagy ilyesmi adott esetben, elmondom, hogy nálam hogy csapódik le ami történik, hogy értem, mit érzek tőle és mire a végére érek, ő is késztetést érez, hogy elmondja az ő oldalát. És ez azért jó, mert általában teljesen máshogy látja a dolgot. Ami nekem eszembe sem jut. És mikor végre elmondja akkor megértem hogy ja, hogy azért csinálod így vagy úgy! Onnan pedig elég könnyű már kompromisszumot kötni, hogy valami mindkettőnknek jó legyen.

        Persze lehet hogy ez más kapcsolatban nem jön be, neki segít az hogy én elmondom mi a bajom. Azon is segít, hogy a sajátjait kimondja.

        Kedvelés

      • Felüdülés volt olvasni a történetedet.Esetleg irhatnál valamikor egy bejegyzést öszehasonlitva a kétféle házasságot .Melyek voltak az első buktatói , mitől működik jobban a második,és hogy hat mindez a gyerkőcökre.Talán akkor a fröcsögő ,frusztrált trollok is elgondolgodnának,hogy miért vonzó az együttműködő, és figyelmes férfi.

        Kedvelés

  14. Nagyon-nagyon fontos és jó, hogy van olyan felület, ahol a nők megfogalmazzák közös pokluk kínjait. Az élmény, hogy „nem vagyok egyedül”, „nem én látom rosszul a dolgokat, magamat” sok erőt ad. Ráadásul ki-ki a párjának meg is mutathatja azokat az írásokat, amik szívbemarkoló illusztrációt jelentenek a keserűségéhez.

    Hogy sok férfinak ez miért nem tetszik, annak talán az egyik oka valóban az, hogy féltik a hegemóniájukat (és a „Rend”-et). Ám talán akad más ok is. Amikor először (és másodszor és harmadszor és sokadszor) olvastam a bejegyzéseket, azokat valamiféle kihívásként éltem át. Kihívásként intellektuálisan, erkölcsileg és abban a vonatkozásban is, hogy választ kaphatok arra, vajon én mit rontottam el a házasságaimban? Mert hogy a feleségem mit, arról bármikor hosszú, indulatos és meggyőző előadást tudok tartani akárkinek, akit ez netán érdekelne — ilyen érdeklődő eddig nemigen akadt. Házasságból eddig az életemben kettő darab volt, az első nyolc, a második tizenhat évet élt, és békében múltak ki mindketten. Két gyerek az első, három a második házasságomból. Én bizony nem „segítettem a házimunkában”, hanem igenis végeztem, amit éppen kellett. (a „férfias” dolgokon túl, úgymint zár, könyvespolc, csap stb. stb. stb. szerelése, rettenetes ügyetlenséggel, de kitartó unszolásra újra és újra). És hoztam-vittem a gyerekeket bölcsibe, oviba, iskolába, és videóztam anyák napi ünnepségeken és évvégéken, és jártam tébolyítóan fárasztó és butácska szülői értekezletekre, részt vettem számos rém uncsi osztálykiránduláson miért is? Azért, mert úgy gondoltam és éreztem, hogy ez mind dolgom nekem, hamár megnősültem és gyerekeink vannak, ami ugye egyáltalában nem muszáj. A gyerekeim iránti szeretetből. A párom iránti szeretetből is, igen, mert igényelte. (Ráadásul engem – ritka kivételként – így is neveltek: anyám kicsi koromtól házimunkára nevelt engem és az öcsémet is, hogy „szegény feleségednek ne kelljen majd annyit dolgoznia” – no meg hogy persze neki magának se kelljen „annyit”). És persze a közös pénz javát is én kerestem meg, volt vállalkozásom és minden, ami férjként és családfenntartóként kötelessége, igen, kötelessége egy férfinak. Hol rosszabbul ment az élet anyagi szempontból – olykor nagyon rosszul –, hol meg jobban. Többnyire volt fedél, ennivaló, nyaralás és torna-karate-népitánccucc is a gyerekeknek. Rendszeresen olvastam, ill. rögtönöztem mesét nekik. És mindez egyáltalán nem volt rossz, vagy különösebben nehéz. Mégsem működött. De nem ám.

    Azt az igényt elfogadva írom ezeket, hogy a bejegyzés legyen személyes, mert nyilván ettől válik hitelessé. Nem hiszem, hogy különösebben „rendes” férj, amolyan „antitroll” lettem volna, sőt. Nagyonis sok trollkodás volt és van is bennem. Nem minden részét akarom a trollságomnak kidobni, mint ahogy nem szeretném azt sem, hogy a nők valamiféle uniszex
    testtel-lélekkel éljék az életüket. Pedig tudom, hogy a trollkodás bántó, ahogyan azt is tudom, hogy pl. a szexszel való manipulálás minden résztvevőt megaláz. És mégis.

    Szóval.

    1. Ahhoz, hogy két – pláne több – ember együtt éljen, ahhoz sokunk számára lassan-lassan összeadódó és idővel elviselhetetlenné váló alkalmazkodásmennyiség kell. Az alkalmazkodási stressz lassacskán, észrevétlenül kibírhatatlanná fajul. Szerintem elkerülhetetlenül.
    2. Már egyetlen gyerek is – még akkor is, ha egészséges és minden rendben működik – annyi munkával jár, hogy évekre elveszi az energiát bármiféle önmegvalósítástól, és nincs pihenés! Mert pl. gyerekkel-gyerekekkel nyaralni is munka, mégpedig huszonnégy órás. Aki átélte, az tudja. Persze lehet és érdemes is élvezni ezt a munkát, de akkor is iszonyatos energiát igényel, amit valahonnan el kell venni, és onnan hiányozni fog. Húsz év önkéntes rabság. Lehet és érdemes ezt felvállalni, csak tudni kell róla.
    3. A jómód egy hazánkban ritka magas szintjén alul a család szükségképpen „önkizsákmányolás”. Csak akinek a jóléte olyan szintű, hogy életvitelszerűen meg tudja fizetni a bejáró(nő)t, a babysittert, a jó ovit, a jó iskolát, ahol meg is tanítanak esetleg valamit, a zenetanulást, a sportolást, és ami a legdrágább: a szabad időt, annak van esélye arra, hogy a párjával olyan viszonyt alakítson ki és tartson fenn, amit kinek-kinek az emberi méltósága minimálisan megkövetel.

    Kedvelés

    • Igazad van. Én azt gondolom, hogy az élethosszig tartó kapcsolatok ideje lejárt. Úgy lenne érdemes, hogy csak addig maradnának az emberek benne, amíg jó és építő. De ehhez adott feltételek kellenek. (anyagi, stb)

      Kedvelés

    • “A jómód egy hazánkban ritka magas szintjén alul a család szükségképpen „önkizsákmányolás”.”
      Ez milyen igaz… és a segítség olyan adótörvények formájában érkezik, hogy a két gépészmérnök diplomás és jó állással is rendelkező rokon házaspár 3 gyereke után a felét nem tudja igénybe venni annak az adókedvezménynek, ami “járna” nekik.
      Lehet elképzelni, hogy kiknek jó ez igazán – akik enélkül is vígan felnevelnék a gyerekeiket. Akik meg nem, azok továbbra is vért izzadnak.
      Gyakorlatilag a szuper gazdagoknak ingyenessé tették a gyereknevelést.

      Kedvelés

    • Nagyon becsüllek a hozzászólásod árnyaltságáért, felvetéseiért, és hogy a posztok kihívást jelentenek, az nekem nagy elismerés. Én soha nem állítpttam, hogy a nők tökéletesek, önzetlenek, igényesek. Játszmáznak ők is. Én csak azt mondom, hogy eleve nehezebb helyzetből indulnak, és persze ennek következményei vannak.

      Na és képzeld, hogy általában ezt a sok butácska dolgot mind-mind a nők csinálják.

      A számozott pontokon rágódom, nagyon. Jók.

      Kedvelés

    • Szia!
      Szerintem nem kell ahhoz a jólét, hogy a nő abbahagyja az önkizsákmányolást. Én évekig zsigereltem ki magam, ezt tanították otthon: mindent el kell végezni, mindent pontosan és szépen, összeszorított foggal, kötelességtudattal. A férjem sokat segített, hogy meglássam, így nem lehet élni. Elkezdtem elvenni magamnak az időt, a pénzt (nincs belőle túl sok, de amire kell, jut), a szabadságot arra, hogy rendszeresen tudjak olyat csinálni, amit szeretek. Ma pl. elmentem munka után könyvesboltba, beültem a kávézóba, olvastam. Ennyi elég nekem naponta, meg a tudat, hogy addig elment a gyerekekért, adott nekik vacsorát, én meg kisimulva jöttem haza. Semmi szemrehányás, semmi lelkifurdi. Megdicsért, hogy foglalkoztam magammal, én meg hálásan néztem rá. Ez mindkettőnk emberi méltóságát emelte. Nem kellett hozzá jólét, csak jól-lét. (bocs)

      Kedvelés

  15. Majdnem elsírtam magam, mikor olvastam ezt a bejegyzést, tényleg. Húsz éves vagyok, majdnem két éve vagyok együtt a párommal (együtt is lakunk), és gyakorlatilag ezt érzem nap, mint nap (leszámítva a gyereknevelés részét). Csak az ember nem nagyon szereti bevallani saját magának sem, és tényleg még nekem van bűntudatom, hogy miért érzek úgy, ahogy. És csak gyűlnek azok “most telt be a pohár”-féle pillanatok, de igazából sosem telt be, mert utána meg jön egy “jaj, de aranyos”-pillanat, utána meg a bűntudat meg a “tudom, hogy nagyon szeret, csak két év után már nem mutatja úgy ki”.

    Egyébként nagyon tetszik a blog, kár, hogy pont vizsgaidőszakban találtam meg. De a vizsgák után lesz olvasnivaló. 🙂

    Kedvelés

  16. Visszajelzés: nem vagyok én gondolatolvasó | csak az olvassa — én szóltam

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .