elhallgatják az igazságot

a kuruc.info üzemeltetőjének leleplezése napján

Amióta internet van, naponta botolhatunk összeesküvéselméletekbe. A facebookról pedig óránként tudhatjuk meg, hogy

a világhatalmak összeesküdtek ellenünk, és azon munkálkodnak, hogy megsemmisítsék a hulladéknak tekintett emberek milliárdjait,

például a fölöttünk elszálló repülőgépek mérgeket permeteznek ránk,

(ez a legsúlyosabb: azonnal átvette több tucat szélsőjobboldali portál)

a finnugor eredet kamu: mi dicső lovasnép vagyunk, és török/hun/örmény/kínai/sumér az eredeti nyelvünk (a puszi szót megtalálták egy babiloni oszlopon! A pedig azt jelenti japánul: !),

nem is volt holokauszt, mert az állítólagos gázkamrák falában nem találták meg a Zyclone-B nyomait, annyi holttestet nem is lehet nyomtalanul eltüntetni, a nőket, öregeket és csecsemőket pedig azért szállították el vonatokkal, mert itthon nem volt biztosítva az ellátásuk.

És így tovább. Gondolkodás nélkül kiteszik az ilyesmiket a facebookra az arra hajlamos ismerősök.

Mert nem úgy van! Semmi sem úgy van! Azt csak mondják! A birkák meg bekajálják! De én nem vagyok birka: én tudom az igazságot!

Érthető az igény: mindannyian keressük az igazságot, és nem elégszünk meg a kész, főleg a kopott vagy a különböző érdekekkel gyanúsan egybeeső válaszokkal. De a tévtanok laikus és félművelt propagálói olyan könnyedén szólnak le komplett tudományágakat, testületeket, életműveket és tényeket, hogy csak meredek a képernyőre.

Megtudjuk mindig, hogy ezeket az elméleteket nagyon támadják, sőt, a témáról nem is szabad beszélni: aki ezeket a kérdéseket “kutatta”, azt kicsinálta a tudományos közösség, ellehetetlenítették a pályáját, megfenyegették, emigrálnia kellett.

Megtudjuk, hogy a teljes magyar hivatalos tudományosság benne van a hazugságban: összefogtak, hogy az igazságot soha ne is tudhassák meg az emberek, egyébként igazából mind ügynökök/kommunisták/zsidók/a világkormány tagjai/multik, ők terjesztik a hazug propagandát, és azon munkálkodnak egyes üzleti körök meg a politika is, hogy a valódi kérdéseket ne is lehessen felvetni, sőt, már ott tartunk, hogy a holokauszttagadást (“revízió”, tudtátok?) törvény is bünteti.

Mi lehet ennek a viselkedésnek, a gyanúsan egyforma mintázatnak a közös forrása? Miféle magatartás, motiváció, lelkület? Magam is írtam, hogy akit nem ismernek el, annak talán mégis igaza van: épp mert nem korrumpálódik.

De itt valami más történik. Lássunk néhány konkrét példát.

Legutóbb a Magyarok Világszövetségének nyilatkozatán horkanhattunk fel, bizony, a kávém a monitoron landolt. Tóta W. beszédes című (Gyökerek) írásából megértjük, mi a gond a többezer éves magyar kultúrával és a magyar őstörténettel.

A neves jobboldali történész asszony fia elmagyarázta nekem, hogy az egész felvilágosodás a szabadkőművesek kártékony konspirációja a kereszténység ellen.

Badiny-Jós Ferenc a Ludovikán végzett, katonatiszt: Argentínában sumerológus lett. Ő jutott odáig a kutatásaival, hogy Jézus magyar volt, illetve hát pártus, de az ugye ugyanaz: ezért ölték meg a zsidók.

Bobula Ida történész, amerikai emigráns: ott lett a sumerológia másik fontos alakja, nyelvkutató.

Bela Varga borász, a kuruc.info üzemeltetője, szintén emigráns: Kaliforniában keni-vágja a történelmet, a társadalomtudományokat és a politikát: nem lennék meglepve, ha ő lenne Perge Ottó, a neves holokauszttagadó nick.

A napokban elhunyt Kiszely István antropológus, Petőfi-kutató szembeszáll a dogmákkal és kimondja: akármit próbálnak lenyomni a torkunkon, a magyar nyelv nem finnugor eredetű. Az előadását most olvastam, azért írok róla részletesebben. Miután egy mondattal elintézi a teljes magyar tudományosságot (“otthagytam” a Magyar Tudományos Akadémiát), egy barátjára hivatkozik, aki Örményországban kiírta

a hun-örmény szótárt. Benne van a teljes magyar nyelvtan, és benne van a teljes magyar szókincs, a 2500 alapvető szavunk. Ugye, 163 finnugor szavunk van és 2700 török szavunk.

Jaj, jaj. Én csak egy szegény magyartanár vagyok, néhány évig tanultam nyelvészetet, de azt a gimnazistáim is tudták, hogy a finnugor alapszókincset 700-1000-re teszik a nyelvészek, és ezen kívül vannak még a későbbi, belső keletkezésű, de finnugor eredetű szavaink, összesen több ezer. Részletesebben itt. Van sok más szavunk is, de az a pár ezer szó olyan jellegű, jelentésű, hogy a beszédünkben túlnyomó többségben vannak, Arany vagy Petőfi szövegeiben a nyolcvan-kilencven százalékot is eléri az előfordulásuk.

Meg aztán:

A honfoglalás idején a mai Franciaország területén hétmillió ember élt, és ma Franciaországban csak ötvennyolcmillióan vannak. Kilencszeresére sem tudtak sokasodni. Mi egy idegen világba érkeztünk. Egy más világból jövet meg tudtunk harmincszorosára sokasodni. Ezt a csodát egyetlen európai nép nem tudta megtenni.

A lúzerek! A franciák történelme, a világ irányát befolyásoló vívmányaik, a hódításaik, festőik, költőik, gasztronómiájuk, boraik, életszínvonaluk, politikai kultúrájuk meg… említésre sem érdemes! Túl vannak becsülve! A zsidók pedig egyenesen elfogytak, ez is bizonyítja, hogy egyáltalán nem ők a kiválasztott nép! (Mit gondolt vajon a tanár úr a cigányokról? Ahol 3,1 gyerek jut egy családra átlagosan a nem cigány 1,9-cel szemben? Tényleg úgy gondolja, hogy akár az állatvilágban az evolúció győztesei, a nagy nemzet sokan van, a nyomik meg kihalnak? Mint az egyiptomiak vagy a sumérok?)

És az alternatív őstörténet mindig dicsőbb, mint a hivatalos. És mindig olyan portálok teszik fel ezeket az írásokat, amelyeken ömlik a helyesen írni sem tudó gyűlölet fajok és embercsoportok ellen.

Az a házi megfigyelésem, hogy e tévtanok és tudománytalanságok hirdetőiben több közös vonás van.

  1. Egyiküknek sem eredeti szakmája az, amelyben annyira kardoskodnak.
  2. Eredményeik mindig megdöbbentőek: nem kicsit mások, még annyira sem visszafogottak, mint például László Gyula kettőshonfoglalás-elmélete (ő legalább régész volt!), az nem volna izgalmas, hanem szöges ellentétben állnak a korábbi nézetekkel, teljesen más módszerekkel, szemlélettel és amatőr lelkesedéssel közelítik meg a témát.
  3. Igazságaikkal a hazai hivatalos tudományosságban nem tudtak érvényesülni — ők is ezt állítják, de ők mással magyarázzák. (Még Szendi Gábor is ide illik: amit pszichiáterként írt, az nem tűnik annyira meredeknek, mint amikor táplálkozástudósként rukkolt elő a Nyugaton már divatjamúlt paleobiznisszel — akkor igencsak elrugaszkodott eredeti szakmájától. Az ő kínos tévedéseiről remek cikket olvashattok itt.)
  4. Fejlett paranoiájuk van, amely kellemetlen zsenitudattal és alkotói magánnyal, elszigeteltséggel párosul.
  5. Műveiket, előadásaikat mindig a laikus közönség kajálja és terjeszti, a rendszerváltás előtt jellemzően szamizdatban.
  6. A rendszerváltás után felfutott az ideológiaüzlet: hihetetlenül éhesek voltak az újra az egypártrendszer ideológiájától megcsömörlött fél- és egész értelmiségiek.
  7. Az efféle tanokból született könyveket zugkiadók adják ki, vagy magánkiadásban jelennek meg, ízléses borítóval, esetleg valami alapítványt is gründolnak a hívek.
  8. Feltűnően sokan élnek a guruk közül emigrációban, és foglalkoznak a dicső magyar őstörténettel.

Nehéz probléma ez, mert például a médiából ömlő szenny, a védőoltásokról szóló hivatalos álláspont, a biztonságos kórházi szülés dogmája körül meggyőződésem szerint tényleg nem stimmel valami, és nagyon hasonló érvek és figurák tűnnek fel ezekben a témákban is. Igen: akarnak tőlünk valamit, a nagy rendszerek, a bankok, a multik, a média. Elsősorban is azt, hogy engedelmes fogyasztók és kívülről vezérelhetők legyünk. De nem mindegy, hogy mi is önjelölt apostolok leszünk-e, és önelégülten ostorozzuk-e a megszédítetteket, vagy az igazságkeresésünk valódi bátorság. Nem mindegy, hogy a magunk szelíd módszereivel, a dolgoknak valóban utánajárva és a saját életünkben kamatoztatva az eredményt kérdőjelezzük-e meg, amit elfogadhatatlannak gondolunk: például nem szedünk rutinszerűen antibiotikumot és nem veszünk fel lakáshitelt.

Oltáskritikus, otthonszülős, spirituális könyvet egyébként ugyanúgy aligha fog kiadni a Medicina, de még Cukor Blues-szerűt sem — újabb közös pont. (Viszont sem a Jaffa, Szendi Gábor könyveinek kiadója, sem a Kétezeregy, a Liedloff-könyv és a Cukor Blues kiadója nem zugkiadó!)

És bizonyára van közös halmaz a sumér őstörténet és az otthonszülés szimpatizánsai között, és nyilván van olyan is, aki sima hiszékenységből, az alternatív igazságok iránti általános fogékonyságból lesz egy személyben ökogondolkodó, ősmagyar, jobbikos és természetgyógyász (rovásírásos receptek!).

De az biztos, hogy az egész világ nem esküdött össze ellenünk. Sem a magyarok ellen, sem személy szerint ellenünk (jó, tudom, én is paranoidnak tűnök sokszor). És konkrét személyek, asztaltársaságok biztos nem: inkább viszonyrendszerek és erőterek foglya a világ. És legfőképpen mindannak, amit ostorozunk benne, nem ártatlan áldozatai, hanem részesei és haszonélvezői is vagyunk, ahogy Meszlényi Attila írja zseniális blogján.

Lehet ám a magányos, bogaras, emigráns polihisztorlétet viccesen is csinálni: Lénárd Sándor orvos Brazíliában latinra fordította többek között a Micimackót. És valóban zseni volt.

Elképesztő munka és szellem van a konteó blogban, és nagyon szórakoztató is. Jó olvasást, jó éjszakát, majd négy körül azért igyatok egy kávét! (Újabban nem várom meg az éjfélt: suli van. Döbbenten látom, hogy most is csak hat óra lesz, amikor e sorokat írom, pedig már mióta ébren vagyok. Egy hete a napnak ebben a szakában tíz óra is elmúlt.)

18 thoughts on “elhallgatják az igazságot

  1. Szendi nem pszichiáter (=orvos), ami halovány alapot adhatna a táplálkozástudományi munkásságához, hanem programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, és pszichológus. 😉

    Kedvelés

  2. Nem azzal van gond szerintem, hogy megjelennek ilyen művek – virágozzék minden virág alapon – minden kereslet megteremti a maga kínálatát. Ha valaki rovásírásos recept alapján kíván ősmagyar étkeket kotyvasztani otthon, tegye.
    Engem az zavar, hogy amennyiben nem ismerem el e tanok igazát, és _mást_ gondolok az egészről, sőt, horribile dictu: vitázni merek a hívekkel, akkor rögtön hazaáruló vagyok alsó hangon, mocskoslibsi, szőröslábúfeminista, esetleg zsidó, büdöskomcsi, elmúltnyócév.

    Kedvelés

  3. Kár, hogy Szendi Gábor is a hiteltelen listára került. Ő a kivételek közé tartozik, mert tudományosan igenis helytálló, amit a táplálkozásról mond. Szerintem nincs még egy olyan ember, aki ennyire naprakész lenne táplálkozástudományi szakcikkekben, mint ő. Szívós precizitással rágja végig magát az egész tudományos szakirodalmon. Neki javára válik, hogy nem ez a szakmája, mert szemellenző nélkül könnyebb átlátni az összefüggéseket. És előbb, vagy utóbb, de a mainstream orvoslás is változni fog. Jó példa erre a hivatalosan ajánlott D vitamin dózis tízszeresre emelése a közelmúltban. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna! De nem kell nagyítóval keresni az orvosokat sem, akik evolúciós szemlélet alapján gyógyítanak, már Evolúciós Orvostudományi Társaság is alakult (http://www.tenyek-tevhitek.hu/beszamolo-az-evott-1-kongresszusarol.htm). Én végtelenül örülök, hogy rátaláltam Szendi munkásságára, ugyanis nélküle öles léptekkel menetelnék a cukorbaj felé (terhességi diabétesz van a hátam mögött, szóval volt már alkalmam belekóstolni, hogy a hagyományos szénhidrátetetős diéta hogyan tartja fent szépen az anyagcserezavart). Az életminőségem, kedélyállapotom, stressztűrő képességem hihetetlen mértékben javult, amióta elmozdultam a gabonamentes irányba.
    A fent linkelt recenzióra adott válaszát is olvastátok?

    Kedvelés

    • Nem, a tények és tévhiteken van?

      Ismerem és becsülöm az okos kérdőjeleit. Antidepresszáns- és cukorügyben különösen. Ezért került olyan óvatosan bele, hogy “még ő is”.

      De miért viselkedik ő is úgy, mint a többiek? Egyszemélyes, vallásszerű, jaj, mindenki el akar hallgattatni, mindenki hülye…

      Kedvelés

      • Szerintem egyrészt ez a fajta próféta-típus egy jellegzetes embertípus ill. viselkedésmintázat, ami önmagában még nem mond semmit arról, amit hirdet.
        Mivel ez a fajta ember az ember könnyen azonosítja magát azzal, amit hirdet, nehéz nem személyes támadásként érzékelni, ha valaki nem látja azt az igazságot, azokat az összefüggéseket, amit ő.
        Plusz magamon is nagyon érzem, hogy minél több támadásnak vagyok kitéve, annál alacsonyabb lesz az ilyen irányú ingerküszöböm, annál eltúlzottabbak a reakcióim, és azért őt elég sokan, sok helyről, ténylegesen, személyeskedő, nem az érvekkel vitázó módon. Ez valamennyire szvsz elkerülhetetlen, még ha az ember amúgy értelmes is és tudatában is van ennek a jelenségnek.
        [A paleo viszont eléggé nem szendiről szól, még ha jelenleg itthon ő is az „elterjesztője” illetve sokak számára egyfajta guruja, ne mossuk vele össze (a criticalbiomassos kritika viszont, bár egész jól kiemeli a szendi-féle paleós könyvek néhány szerencsétlenebb állítását (többek között a tágabb kontextusukból is mondjuk, de nem vészes:)), összességében nem nagyon tud mit kezdeni a paleóval, mint feltett kérdéssorozattal, amennyire látom – előnye legalább a többi béna cikkel ellentétben, hogy referenciái vannak (bár ez önmagában még nem sokat jelent, nem néztem utána a forrásoknak, valószínűleg ennyit a tápszerezés optimálisságáról is össze lehet szedni:)).

        Az meg, hogy kinek mi az eredeti szakmája, arról eléggé tudható, hogy nem sokat mond a mondanivalója helyességéről… egyrészt tele van a történelem olyanokkal, akik valami teljesen mással (vagy éppen sok mindennel) foglalkoztak megélhetésszerűen, „eredetileg”, mint amiben végül említésre méltót alkottak, sőt…

        Kedvelés

  4. Én mindig rohogok az osszeesküvés elméleteken, már azokon, hogy ki fogják irtani az emberiséget, mindenféle módszerekkel,mérgezett oltások, gyógyszerek stb. Ok, kiirtják, de akkor kin fognak uralkodni? Ugyan már,miért pont a selejtet irtanák ki, hol ebben a logika? Nem a birkanyáj a legjobb az uralkodáshoz?

    Kedvelés

  5. Imádom Lénárd Sándor könyveit! Szendit olvasgatom, érdekesnek találom az írásait, előadásán is voltam, önelégült, hatásvadász, sértődős ember, rossz előadó, de ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg.
    És persze az összeesküvés elméleteket is szeretem, kielégítik az ősi igényemet a mesék iránt.
    A gyűlölősöket természetesen nem.

    Kedvelés

  6. Visszajelzés: a legtöbben ezeket olvastátok | csak az olvassa

  7. Visszajelzés: érvelési stratégiák 4. — azt mondta a csernus is | csak az olvassa

  8. Visszajelzés: miket ír ez | csak az olvassa

  9. Visszajelzés: nem tudom, feltűnt-e | csak az olvassa

  10. Tiboru blogját egy jó ideje itt lehet elérni: konteo.blogrepublik.eu (bár a második posztból át lehet kattintani, de szerintem nem csak én rendelkezem a huszonegyedik századi technogyermek 0,2 másodperces türelmi limitjével.)
    Szendiről mindig az a gyönyörű angol kifejezés jut eszembe, “jumping on the bandwagon”: valahogy mindig arról adott ki könyvet, amit külföldön épp meguntak, vagy itthon más is felkapott.

    Kedvelés

csak okos-jóindulatú írhat ide

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .